Driekwart van de millennials heeft weleens piep in oren: zo voorkom je dat-ie blijvend wordt

Feestend Nederland heeft een goed weekend in het vooruitzicht. Vandaag is de aftrap van het Amsterdam Dance Event, hét EDM-evenement van het jaar. Meer dan 2.500 (!) artiesten van over de hele wereld komen naar onze hoofdstad om optredens te verzorgen in 140 clubs. Maar behalve goeie muziek en vette shows brengt dat ook de nodige risico’s voor je gehoor met zich mee.

Op de dag na een feestje wakker worden met een piep in je oren, het gebeurt maar al te vaak. Meer dan driekwart van de millennials heeft er weleens last van, blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Anderzorg onder ruim 1.000 millennials. Bij de meesten (39%) trekt de piep na een paar dagen weg. Maar inmiddels heeft een op de tien jongeren (11%) te maken met tinnitus, blijvende gehoorschade.

Bewust te hard

Dat harde muziek gehoorschade kan veroorzaken is een no brainer; 96 procent van de jongeren is hiervan op de hoogte. Meer dan de helft (57%) van de millennials geeft aan bang te zijn om gehoorschade op te lopen. Toch handelen we er niet naar. Bijna de helft van de jongeren (48%) zet bijvoorbeeld de muziek die zij luisteren via oordopjes of een koptelefoon bewust te hard en nog maar een klein deel (14%) van de millennials draagt altijd gehoorbescherming bij harde muziek op feestjes of bij concerten.

‘Dat overkomt mij niet’

Jongeren wéten dus wel dat muziek kan leiden tot gehoorschade, maar onderschatten het risico bij zichzelf alsnog. Bijna de helft (49%) denkt dat ‘het wel mee zal vallen hoezeer zijn gehoor zal beschadigen door harde muziek’. Kortom: er valt nog veel te leren. Deze vier tips lijken ons een goed begin.

1. Ga niet te dicht bij de boxen staan. Onze oren kunnen geluid tot 80 decibel verdragen. Het volume bij de boxen loopt al snel op tot 110. Daardoor heb je al binnen een paar seconden kans op gehoorschade.

2. Draag goede oordoppen Filteroordoppen hebben akoestische filters waardoor je de muziek en gesprekken goed kunt blijven horen. Nog beter zijn otoplastieken: zachte oordoppen die zich naar je oor vormen en bepaalde frequenties dempen. Hier hangt wel een prijskaartje aan, maar ze zijn de investering meer dan waard.

3. Neem af en toe een oorpauze. De trilhaartjes in het slakkenhuis in je oren hebben dan de tijd om een beetje te herstellen. Ga bijvoorbeeld om het uur even een drankje halen bij een bar buiten de festivaltent.

4. Tel decibellen. Weten of het festival waar jij bent zich aan de geluidsnorm houdt? Download een app waarmee je het aantal decibel kunt meten, zoals Safenoise of Music Safe Check.

Meer weten over de risico’s van gehoorschade, of benieuwd hoe iemand die daaraan lijdt geluiden ervaart? Check de website van Anderzorg. Daar bestel je op dit moment nog je eigen doppen met veertig procent korting ook.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.