Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Geen resultaten gevonden Misschien heb je de verkeerde zoekterm gebruikt.

Zoekfilters:

Duffy over ‘365 Days’: ‘Verheerlijking van sekshandel, ontvoering en verkrachting’

Duffy

‘365 Days’, de film die is vergeleken met ’50 shades of grey’, zorgde online al voor veel discussie, maar voor zangeres Duffy komt de film extra hard aan. Tijdens haar verjaardag werd ze gedrogeerd in een restaurant, waarna ze vervolgens naar het buitenland ontvoerd werd. In een open brief aan Netflix-topman Reed Hastings spreekt ze zich uit over de film.

De film

In 365 Days, gaat de vriendelijke en overwerkte Laura op vakantie naar Sicilië, waar ze wordt gekidnapt door de jonge, charismatische maffiabaas Massimo. Hij houdt haar gevangen en vertelt haar dat ze binnen 365 dagen verliefd moet worden. Ze krijgt twee redenen voorgeschoteld om niet te vluchten: ze is het meisje van wie hij altijd gedroomd heeft én hij vermoordt haar ouders als ze probeert te ontsnappen.

Onverantwoordelijk

Zangeres Duffy is boos op Netflix vanwege het uitzenden van de film. Duffy vindt het onverantwoordelijk van de streamingdienst dat de film op hun platform te zien is. Volgens haar veroorzaakt de film veel leed bij mensen die zelf iets dergelijks hebben meegemaakt. “Jullie realiseren je niet hoeveel pijn ‘365 Days’ veroorzaakt bij mensen die de pijn en angsten die deze film verheerlijkt zelf hebben ervaren. Deze film verheerlijkt de brute realiteit van sekshandel, ontvoering en verkrachting. Dit zou niemands idee moeten zijn van entertainment, en het zou ook niet zo gecommercialiseerd mogen worden”, schrijft de boze zangeres.

‘Ongevoelig en gevaarlijk’

“Ik kan me gewoon niet voorstellen dat Netflix over het hoofd ziet hoe ongevoelig en gevaarlijk dit is”, gaat Duffy verder. “We weten allemaal dat Netflix geen films publiceert die pedofilie, racisme, homofobie, genocide of andere misdaden tegen de mensheid verheerlijkt. De wereld zou – terecht – opstaan en en relschoppen. Jammer genoeg geldt dat niet voor slachtoffers van mensenhandel en ontvoering. Hun lijden veranderd in een ‘erotisch drama’, zoals beschreven door Netflix.”

Doodsbang

Zangers Duffy (35) bleef lange tijd uit de schijnwerpers vanwege de schokkende gebeurtenis. In een lang en emotioneel bericht op haar website deelde ze de details over de vreselijke periode die ze de afgelopen jaren heeft doorstaan. “Tijdens mijn verjaardag werd ik gedrogeerd in een restaurant, waarna ik vervolgens vier weken lang gedrogeerd werd en naar het buitenland te werd ontvoerd. Van de vliegreis herinner ik me niets en opeens zat ik achterin een auto. Ik werd in een hotelkamer gestopt, waar de dader mij verkrachtte. Doodsbang was ik en ik durfde niet te vluchten. Ik heb geen idee hoe ik de kracht heb gevonden om die dagen door te komen,” aldus Duffy.

Instinct

Uiteindelijk stond haar kwelgeest het toe om terug te vliegen naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij haar nog steeds drogeerde, nota bene in haar eigen huis. “Ik weet niet of hij mij toen ook weer verkracht heeft. Ik weet wel dat ik niet naar de politie durfde te stappen, omdat ik dacht dat ik anders vermoord zou worden. Ik kon het risico niet lopen om ‘nieuwswaardig’ te worden in verband met mijn veiligheid. Dus ik moest mijn instincten volgen.”

Grote invloed

De traumatische gebeurtenissen zijn van grote invloed geweest op het leven van de zangeres. “Ik wilde het liefst mijn naam veranderen en naar een ver land verdwijnen. Het voelde alsof ik was beroofd van mijn mensenrechten. Een derde van mijn leven is al verwoest door dit incident en ik wilde mezelf, en alles wat ik in de muziek heb bereikt, niet zomaar uitvlakken. Verkracht worden is alsof je levend wordt vermoord. Het heeft heel lang geduurd voordat ik hier bovenop ben gekomen. Maar ik schaam me niet langer voor dat wat er gebeurd is.”

Bron: AD.nl | Beeld: Getty Images

 

Elle (20) heeft een passie voor mode, muziek, fotografie en koken. Voor VIVA.nl schrijft ze over liefde, trends en alles wat de millennial bezighoudt. En ze is altijd op zoek naar de mooiste covers voor aan haar muur.