Durf te vragen: Floor Claus beantwoordt al jouw cosmetische vragen

durf te vragen

Zit je met een prangende vraag of kun je wel wat goede raad gebruiken? In Durf te vragen staan de experts voor je klaar. Deze keer beantwoordt Floor Claus al jouw vragen over cosmetische behandelingen.

Vraag 1:

Mijn gezicht begint wat te hangen en hoe erg ik dat ook vind, een chirurgische ingreep is niks voor mij. Nu las ik online iets over PDO-draden, zou dit een optie kunnen zijn?

Antwoord:

‘Ja, zeker! Op een chirurgische ingreep na, is dit zelfs de beste optie om je huid wat te liften. Vroeger deed men deze behandeling met gouddraad of plastic, maar tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van oplosbaar hechtmateriaal. Hierdoor is deze behandeling veel veiliger en zijn er amper bijwerkingen. De draden kunnen vrij eenvoudig ingebracht worden in de huid. Dit gebeurt met een heel dunne naald met een stompe punt, waardoor je er meestal geen blauwe plekken van krijgt. Vervolgens wordt de naald teruggetrokken en blijft het draad achter in je huid. In dat draad zitten op een paar plekken wat minuscule haakjes die ervoor zorgen dat je huid wordt strakgetrokken. Je haalt dus geen overtollige huid weg, maar het gewicht van je huid wordt beter verdeeld langs het draad. En dat helpt ’m een beetje te liften. Daarnaast gaat je huid uit zichzelf rondom de draden extra collageen aanmaken, wat er op den duur voor zorgt dat je huid steviger wordt. Een win-winsituatie dus. Als je een sterk verslapte huid hebt, zou ik je echter toch een chirurgische facelift aanraden. PDO-draden zijn namelijk alleen geschikt als het om beginnende verslapping gaat. Weet wel dat je de behandeling eens in de zoveel tijd moet herhalen. Dit omdat er gewerkt wordt met oplosbaar hechtmateriaal. Iedereen heeft een ander metabolisme en verteert die draden op een ander tempo. Bij de een blijft het een jaar mooi, bij de ander slechts een halfjaar.’

Lees ook:
Marije de Vries: ‘Niet elke sport is geschikt voor elk lichaam’

Vraag 2:

’s Nachts ben ik zo heftig aan het tandenknarsen dat ik in mijn dagelijkse leven veel pijn heb aan mijn kaak. Een bitje helpt deels, maar is niet erg charmant. Zijn er ook cosmetische oplossingen om tandenknarsen te verminderen?

Antwoord:

‘Daar kan ik kort en krachtig over zijn: ja! En wel met botox. In dit geval heeft het niks met cosmetiek te maken, want de botox wordt hier puur gebruikt voor medische doeleinden. In onze kliniek behandelen we regelmatig tandenknarsers en het werkt echt fantastisch. De botox zorgt er namelijk voor dat je je kauwspier ontspant. En dat is belangrijk, want het tandenknarsen wordt vaak veroorzaakt doordat je gestrest bent en daardoor je kaken op elkaar gaat spannen. Een bitje lost dat niet op, dat helpt slechts om je tanden te beschermen. Dat is fijn, maar zorgt er niet voor dat je minder gaat knarsen óf dat je kaakpijn weggaat. Een klein beetje botox doet beide: het knarsen zal stoppen of sterk verminderen én het neemt je pijnklachten weg. Daarnaast zal het slijten van je tanden flink verminderen of zelfs helemaal worden tegengegaan. Een bijkomend voordeel is dat wanneer je de spierspanning verlaagt, je je kauwspieren minder gebruikt en dat die spieren daardoor langzaam kleiner worden. Je zult dankzij de botox dus niet langer tandenknarsen, maar je zult er ook een veel slanker en rustiger gezicht van krijgen. Realiseer je wel: botox is niet voor eeuwig. Je zult de behandeling eens in de zes tot twaalf maanden moeten herhalen om te voorkomen dat je opnieuw gaat knarsen.’

Meer over Floor

Floor Claus (45) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich als een van de eersten in Nederland in cosmetische geneeskunde. Ze richtte zich in het bijzonder op injectables die worden geïnjecteerd om de huid te verbeteren of te verfraaien. Tegenwoordig is ze een van Nederlands meest vooraanstaande esthetische artsen en is ze samen met haar partner Rogier Holtz eigenaar van de cosmetisch geneeskundige kliniek ClausHoltz Aesthetics in Amsterdam.

Stuur je vragen

Elke week in durf te vragen staat er een expert voor je klaar om ’m te beantwoorden. Of dat nou is op het gebied van liefde en seks, je lichaam, huid, sport, werk of wat dan ook: je kunt hier alles kwijt. Stuur je vraag naar redactie@viva.nl o.v.v. Durf te vragen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief