Een heel sterk voorgevoel

Je staat op het punt te boarden en je vriend of vriendin zegt: we moeten niet in dit vliegtuig stappen, het is niet goed! 

Final Destination zit nog vers in m’n geheugen
Het is me gelukkig nog nooit gebeurd, want ik vind het moeilijk om lichtzinnig over dat soort voorgevoelens heen te stappen. ‘Ik zou niet instappen, als jij dat zou zeggen’, zei een vriendin resoluut. Maar ik vroeg me af: deel je dat soort dingen? Zou ik echt niet instappen? En heeft dat dat dan zin? Want ik heb het scenario van de film Final Destination nog vers in m’n geheugen. Als je het vliegtuig niet pakt, krijg je een straathoek verderop wel een piano op je dak. Als het over hemel, aarde en vooral datgene ertussen in gaat, ben ik altijd mateloos gefascineerd, maar ik sta er niet te lang bij stil. In plaats van antwoorden krijg ik alleen meer vragen. Hoe kan het? Bestaat het echt?

Derek traceert in iedere badkamer wel een overledene
En eerlijk gezegd vind ik het ook een beetje eng. Toch blijf ik altijd hangen bij een aflevering van Derek Ogilvie. Die dan met zo’n knauwerig Schots accent in ieder hoekje van de badkamer wel een overledene traceert. Ergens hoop ik dat het allemaal nep is, want ik zit er echt niet op te wachten dat m’n overleden oma midden in de nacht vanachter de bedrand nog even gedag komt zeggen. Maar na zo’n aflevering krijg ik van wapperende vitrage al the creeps. En de rillingen verwar ik dan met de kille windvlaag die door een kamer schijnt te gaan als iemand van ‘gene zijde’ komt buurten.

Mensen die vlak voor de vuurwerkramp een andere route namen
Al die spannende bovennatuurlijke verhalen hoor ik dus liever niet, maar afgelopen jaar was er geen ontkomen aan. Een oud-collega en vriendin is een ware Scully en trok voor haar boek Voorziene Omstandigheden alle x-files open om met mensen te praten die een gebeurtenis voorvoeld of voorzien hebben. Mensen die vlak voor de vuurwerkramp een andere route kozen omdat ze wisten dat er iets naars zou gebeuren. Iemand die geld leende omdat ze wist dat ze een winnend lot in handen had: en ja, ze won de auto. Dat soort voorzienigheid is nooit mis.

Een auto die op het publiek in rijdt? Hoe verzin je het?
Maar dan de nachtmerrie van een Tilburgs meisje van 16. Britt. Die badend in het zweet wakker werd omdat ze droomde dat haar moeder zou overlijden omdat er op Koninginnedag in Apeldoorn een auto op in het publiek in zou rijden. Hoe verzin je het? Haar ouders stelden haar gerust dat dat écht niet ging gebeuren, dus gingen ze opgetogen met de drumband naar Apeldoorn. Op Koninginnedag verloor Britt haar moeder. Precognitie heet het,  je ziet al ziet wat er gaat gebeuren. Hoe het kan? Volgens parapsychologen sluit ons beeld van tijd, ruimte en bewustzijn niet altijd aan bij het echte leven. Maar eigenlijk weten we er weinig tot niets van. Alleen dat niet alle dromen bedrog zijn.

CC foto: marviniz.