Een oude vrijster

Ik ben als de dood om een oude vrijster te worden. Moederziel alleen met tien katten. En ik geef Bridget Jones de schuld. De trut vertelt in 305 (!) pagina’s hoe ondragelijk het wel niet is om in je 30ste nog single te zijn. Met elke bladzijde groeit mijn angst: wat als ik mijn Mark Darcy voor die tijd nou nooit tegen kom?

Worst case senario: ik ben zesendertig en al mijn vriendinnen wonen samen, hebben iets als een geregistreerd partnerschap of zijn getrouwd. Ze zijn of zwanger of hebben hun kroost al op de wereld gezet. Iedereen behalve ik. Ik woon nog in mijn eentje op een etage in het centrum van Amsterdam. Het is zaterdag en ik heb behoefte aan een borrel. Een voor een bel ik mijn vrienden op, maar de een na de ander zegt niet te kunnen. Ze hebben geen oppas.

Om bovenstaand doom-scenario uit mijn hoofd te krijgen, Skype ik een vriend van me. Hij lacht een beetje en zegt: ‘Em, what the hell happened met die hele geëmancipeerde houding van jou?’ Ik mopper tegen hem. Jammer dat ik blijkbaar niet in staat ben een fatsoenlijke kerel aan de haak te slaan. Vraag of mijn eisenpakket (slim, lief, intelligent, grappig en geen mamma’skindje) soms onmogelijk is. Neem mezelf voor extensions te nemen, vier kilo af te vallen en mijn tanden te laten bleken. En overweeg drie exen op te bellen voor een rendez-vous.

Pas dan bedenk ik dat zijn ‘Em, what the hell happened met die hele geëmancipeerde houding van jou?’-vraag eigenlijk wel een heel erg goede en zeer terechte vraag is. Want wat is daarmee gebeurd, waar is die heen? Ik haast me naar vriendin L. en vraag haar of zij ook bang is als enige man- en kindloos te eindigen. Dat blijkt ze niet te zijn. Zij heeft al een flink aantal jaren een relatie, dus hoe kan het ook.

Maar dan vertelt ze me dat het haar fantastisch lijkt om single te zijn. Om lekker met jan en alleman te flirten omdat je daar zin in hebt en omdat het kan. Om geen rekening met een vent te hoeven houden. Om geen ruzie te hoeven maken om voetbal of Grey’s Anatomy. En dan kijkt ze me bestraffend aan en zegt: ‘dus stel je niet zo aan en geniet er een beetje van wil je. Je hebt nog 8 jaar de tijd om iemand te vinden voor je dertigste, en als je die Mark Darcy van je niet ontmoet, is er ook niets aan de hand. Dan doe je lekker je eigen ding.’

Ik heb zulke wijze vrienden.

Foto: eigen bezit