Een plank nadoen op yoga

Mijn beeld van yoga is nogal stereotiep. Kaarsjes, etherische olie, zwoel zweverig getokkel en als het even tegenzit ook nog het nodige gezwam over ondefinieerbare zonnevlechten.

Kom maar op met die eenbenige berg
Een lichte weerstand die nergens op gebaseerd is, want ik ben een yogadummie. Ik maak graag grapjes over de zonnegroet, waarvan ik alleen plaatjes heb gezien in tijdschriften. Tot  deze maandagavond. Blootvoets rol ik een matje uit voor mijn eerste yogales. Ik wil het eens zien, meemaken en ervaren of je er echt zo ontspannen en in balans van raakt. Dat ik daarvoor een kaars, eenbenige berg of een omhoogkijkende hond moet nabootsen, neem ik voor lief.

Dat je opeens een plank bent en dan een tafeltje
Het aantal mannen bij deze kennismakingscursus poweryoga is in de meerderheid. Sportieve jonge mannen, geen lijzige lange grijze baarden die willen leren hoe ze naakt op hun hoofd kunnen balanceren. Ja, ik weet het, ik barst van de vooroordelen. De yogajuf leidt de yogaprincipes kort in en benadrukt dat we ons vooral niet uit moeten sloven. Houdingen, daar gaat het om. “Laat je spieren werken.”
Al pratend verandert ze van een plank in een tafeltje.
Mijn yogajuf is… barbapapa!

Kantelen, dubbelklappen en vouwen maar
Ik roep altijd dat ik een plank ben,  maar zelfs een plank spelen is lastig, merk ik. Van mijn rug een tafeltje maken waar je een ontbijtje op kunt serveren, is ook geen sinecure. Iedere spier in mijn lijf kermt van een paar rek- en strekoefening die er op een plaatje nogal lullig zouden uitzien. Ik vouw mezelf op, klap dubbel, spring, spartel, kantel en ondertussen probeer ik vooruit te blijven kijken. Voel ik nou echt een zweetdruppel?
Yoga is niet voor watjes.

De relaxte deur
Na drie kwartier lig ik stil op het matje, mijn ogen gesloten. Het getokkel uit de geluidsboxen klinkt zo slecht niet. Dat kaarsje ruikt best lekker. En mijn opvouwbare yogajuf heeft een stem waar mijn ogen heel zwaar van worden.
Na een uur ben ik zo relaxed als een deur.
De relaxte deur, die houding heb ik na een uurtje yogales al onder de knie.
Op naar de zijwaartse kraanvogel.

CC foto: ejmc.