Een second opinion aanvragen? Dit moet je weten!

Niet echt een sexy onderwerp, wel goed om even bij stil te staan, mocht je er ooit een willen aanvragen: een second opinion. Heb je er recht op en hoe regel je dat?

Want zeg nou zelf: het gaat wél om je gezondheid. Logisch dus dat, mocht je twijfelen over de behandeling of diagnose van een specialist, je meer zekerheid wilt. Dan kun je een second opinion aanvragen, waarbij een tweede medisch specialist je diagnose of behandeling opnieuw beoordeelt.

Second opinion: hoe vraag je ‘m dan aan?

• Vertel aan je behandelend arts of huisarts dat je een second opinion wilt aanvragen. Deze geeft je hiervoor een verwijzing.
• Neem contact op met je zorgadviseur, een deskundige op het gebied van zorg die je kunt bellen met zorgvragen en je ondersteunt bij regelwerk en begeleidt waar nodig. Het regelen van een second opinion valt daar ook onder. De zorgadviseur helpt om uit te zoeken naar welk ziekenhuis of welke medisch specialist je kunt gaan, waarbij de uiteindelijke keuze altijd aan jou is. Wat je kiest, kun je ook bepalen in overleg met je huidige behandelaar.
• Maak met de verwijzing een afspraak voor een second opinion.
• Bespreek het advies van de tweede medisch specialist met je eerste behandelaar. Deze bepaalt of hij het advies overneemt of niet. Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met je zorgadviseur.

Heb ik er recht op?

Je hebt recht op een vergoeding van één second opinion per kalenderjaar. Omdat de vergoeding uit de basisverzekering komt, worden de kosten eerst verrekend met je eigen risico. Als de second opinion wordt gedaan bij een ziekenhuis waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft, worden de kosten helemaal vergoed.

Meer weten over een second opinion? De zorgadviseur helpt je graag verder.