Dit is het eerste land ter wereld waar vrouwen gratis menstruatieproducten krijgen

menstruatieproducten

Niemand heeft erom gevraagd en voor veel vrouwen is ongesteld worden iedere maand weer een martelgang. Als klap op de vuurpijl kosten al die tampons, maandverband en cups bij elkaar al snel een klein fortuin. 

En dat is een serieus probleem. In 2017 bleek al dat zo’n tien procent van de Britse meisjes geen menstruatieproducten kan betalen. Daarom zijn veel van hen genoodzaakt te spijbelen als ze ongesteld zijn. Schotland besloot als eerste land ter wereld dat probleem aan te pakken.

Gratis menstruatieproducten

De Schotse premier Nicola Sturgeon kondigt op Twitter aan dat tampons en maandverband vrij verkrijgbaar worden. ‘Trots om te stemmen voor deze baanbrekende wetgeving, die Schotland het eerste land in de wereld maakt dat gratis menstruatieproducten verstrekt aan iedereen die dat nodig heeft’, schrijft de premier.

Labour-parlemtenslid Monica Lennon is de initiatiefnemer van het nieuwe wetsvoorstel. ‘Niemand zou zich zorgen moeten maken over waar haar volgende tampon, maandverband of herbruikbaar product vandaan moet komen.’

Ook een Nederlands probleem

Ook in Nederland is menstruatiearmoede een bekend probleem. Ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland en feministische organisatie De Bovengrondse ontdekten dat door een steekproef onder duizend meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar. Zij voerden gesprekken met de deelnemers. ‘Uit de gesprekken blijkt dat vooral moeders hun eigen menstruatieproducten vaak niet kunnen betalen omdat ze eten of luiers voor de kinderen prioriteit geven. Ook bij moeders van wie de dochters menstrueren drukken de kosten zwaar op het budget’, zei Bregje Hofstede van de Ondergrondse vorig jaar in dagblad Trouw.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: NOS, Trouw | Beeld: Getty.
Viva’s Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van huidkleurige panty’s en mannen die salsa dansen. @susandalstra