Eindelijk, de Ramadan is voorbij!

Voor veel moslims zitten de dertig dagen zonder voedsel, vocht en vrijen (béétje vreemde woorden maar leuk voor de 3 v’s 😉 ) er weer bijna op. Morgen wordt het sukerfeest gevierd!

De vastenmaand Ramadan begon dit jaar op zaterdag 22 augustus, hoewel het voor sommige moslims al op de 21e begon. Het houdt in dat moslims tussen zonsopkomst en -ondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Voor zonsopkomst staan ze vroeger op voor een maaltijd die ‘Sahoor’ wordt genoemd en als de zon weer onder is eten ze de ‘Iftar’.

Tijdens de Ramadan doen moslims veel samen. Eten (wanneer dat mag dan), bidden, de Koran lezen, familiebanden worden aangehaald en veel gelovigen schenken bijvoorbeeld geld aan een goed doel. Het einde van de vastentijd wordt gevierd met het suikerfeest, morgen dus! Het feest kan meerdere dagen duren en houdt vooral veel mooie kleren, familiebezoek, eten (vooral zoet, zoals Turks fruit) en cadeautjes in.

Zo’n vastenmaand zou ook voor veel niet-moslims trouwens geen gek idee zijn. Vasten ruimt namelijk je darmen op, het repareert je maag, loost achtergebleven schadelijke stoffen en het zorgt dat je lichaam overtollig vocht kwijtraakt. Verder geeft het je hart rust en verbetert het je bloedsomloop. En als je het vaak doet, zou het je ook nog dicipline en uithoudingsvermogen geven. Wow, doe mij dat ook…

We hebben hierbij nog een bijzondere oproep: ga jij volgend jaar tijdens de Ramadan (weer) vasten en wil je erover bloggen op viva.nl, hoe het voor jou en je omgeving is? Lijkt ons heel leuk! Meld je bij sheila@viva.nl.

Heb jíj gevast? Of er iets van meegekregen?

CC foto: Mararie