Zorgadviseur Kim: ‘Eindelijk kon ze even op vakantie’

Hoe vind ik een huisarts in mijn nieuwe woonplaats? Ik twijfel over de gestelde diagnose, heb ik recht op een second opinion? Vragen waar zorgadviseur Kim wel raad mee weet.

Mensen te woord staan, advies geven en wegwijs maken. Kim, die ruim vier jaar op de afdeling Zorgadvies en -bemiddeling van VGZ, doet niet anders. Waarin Kim adviseert en helpt? Lees even mee. Altijd handig om te weten, mocht je een keer hulp nodig hebben.

Jonge mantelzorgers

“Over mantelzorg krijgen we veel vragen. Ja, ook van jonge vrouwen. Het valt me op dat er best veel zijn die naast hun drukke baan of studie zorgen voor een zieke vader of moeder. Vorige week nog belde een jonge vrouw die mantelzorger is voor haar chronisch zieke moeder. Ze wilde ontzettend graag een weekje met haar vriendinnen op vakantie, maar kon haar moeder niet alleen laten. Ze vroeg of ze recht had op vervangende mantelzorg. En ja, dat had ze vanuit haar aanvullende verzekering, bleek toen ik het voor haar had uitgezocht.”

Tijd voor jezelf

“Wat veel mensen misschien niet weten is dat de gemeente er verantwoordelijk voor is om een mantelzorger te ontlasten. Maar uiteraard denken wij vanuit VGZ graag met je mee. Er bestaat bijvoorbeeld respijtzorg, een service vanuit de aanvullende verzekering. Voor deze jonge vrouw regelde ik dat er een week lang iemand bij haar moeder in huis kwam die de mantelzorgtaken, zoals boodschappen doen en koken, op zich nam. Intussen kon zij genieten van een welverdiende vakantie.”

Zorgadviseur Kim

 Second opinion

“Naast mantelzorg en wordt er vaak gebeld met vragen over een second opinion. Zo van: heb ik er recht op? Het antwoord is eigenlijk simpel. Heb je een verwijzing van een huisarts of specialist? Dan heb je hier vanuit de basisverzekering altijd recht op. Wat wij als VGZ kunnen doen is een beschikbare specialist voor jou te zoeken. We denken graag met je mee, altijd.”

Benieuwd wat VGZ voor jou kan doen? Kijk dan snel hier.

VGZ