Wat er met je huid gebeurt als je slaapt

huid slapen

Dat we opknappen van slapen, weten we allemaal. Dit geldt voor de binnenkant van ons lichaam, maar ook voor de buitenkant – bijvoorbeeld onze huid. Maar wat gebeurt er met onze huid tijdens het slapen?

Avond

’s Avonds gaat je huid al aan het werk: dan maakt het melatonine aan, ook wel het slaaphormoon genoemd. Dit hormoon regelt je natuurlijke slaap-waakritme en zorgt ervoor dat je moe wordt. Doordat de aanmaak hiervan toeneemt maakt je huid zich klaar om zichzelf te gaan repareren.

Omdat je huid ’s nachts de meeste stoffen opneemt is het slim om ’s avonds je gezicht te wassen. Zo zorg je ervoor dat make-upresten of ander vuil niet in je huid zullen trekken.

Nacht

Als je net in slaap bent gevallen vertraagt je hartslag en neemt je bloedcirculatie toe. Hierdoor krijgt je huid zuurstof om voedingstoffen op te nemen en afvalstoffen af te voeren. In de overgang van de lichte slaap naar de diepe slaap wordt je ademhaling regelmatiger, daalt je hartslag en ontspannen je spieren. Je lichaam remt nu de aanmaak van cortisol (stresshormoon) en zorgt ervoor dat je huid zich kan gaan herstellen.

Dat gebeurt tijdens de echte diepe slaap. Dit is wanneer je ademhaling en je hartslag op z’n laagst zijn. Je huid is nu keihard bezig met het vernieuwen van cellen. Er worden nu drie keer zoveel cellen aangemaakt dan normaal.

Vroege ochtend

Het diepste stadium van je slaap is inmiddels voorbij. Terwijl je hartslag en ademhaling weer hun normale ritme aannemen, is je huid nog aan het herstellen. Dit gaat ongeveer door totdat je wakker wordt. Omdat je huid ‘s nachts veel vocht verliest is je huid in de ochtend erg droog. Daarom is het handig om een goed hydraterende dag- en nachtcrème te gebruiken.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Cosmopolitan, Harper’s Bazaar, InSlaap.nl | Beeld iStock | Tekst Ilse van Staveren