Bewezen: sporten houdt je jong

Het geeft je energie, is goed voor je conditie en je houdt er je lichaam strak mee. Maar wist je dat sporten je ook jong houdt? Daar hebben wetenschappers nu het bewijs voor gevonden.

Volgens een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Preventive Medicine, helpt sporten om je lichamelijk langer jong te houden. Onderzoekers hebben bijna zesduizend volwassenen jarenlang gevolgd om te onderzoeken hoe sporten de lengte van hun telomeren beïnvloedt. Dat zijn de laatste eindjes van chromosomen, waaruit afgeleid kan worden in hoeverre het lichaam veroudert. Oude cellen hebben chromosomen met een korter telomeer dan jonge cellen.

Fanatieke sporters – zij die minstens vijf keer per week tussen de 30 en 40 minuten actief zijn – profiteren hier het meest van. Ook mensen die minder sporten hebben er baat bij, hoewel de voordelen voor hen kleiner zijn.

Fijn: weer een extra reden om de sportschool vaker te bezoeken!

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron HelloGiggles | Beeld iStock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.