Feminisme: ouderwets of niet?

feminisme

Elke donderdag bespreken we een populair topic van het VIVA-forum. Deze week: Is feminisme ouderwets? 

Kiesrecht, recht op opleiding, sexuele bevrijding, meer financiële vrijheid: feministen hebben de afgelopen jaren heel veel voor elkaar gekregen. Is het dan nu niet meer nodig? Of is feminisme nog altijd van deze tijd? De VIVA-forummers geven hun mening.

  • “Feminisme is niet nodig. Streven naar gelijkwaardigheid tussen man en vrouw wel. Zo moeten mannen net zo veel tijd krijgen als vrouwen om voor hun pasgeboren kind te zorgen. En parttimewerken moet ook onder mannen normaler worden.”
  • “Ik heb in Nederland toch nog het idee dat een vrouw als mindere wordt behandeld. Mijn salaris was altijd lager dan mijn mannelijke collega’s. En mijn werk was echt niet minder! Toen ik als zzp’er begon, werd ik best vaak niet serieus genomen. Je word toch vooral gezien als bijklussende huisvrouw. En als er kinderen komen, dan wordt de vrouw gevraagd hoe ze dat gaat regelen. Mijn man kreeg die vraag nooit. Wel kreeg ik verwijten dat ik de kinderen naar de opvang stuurde en niet thuisbleef voor ze.”
  • “Topfuncties gaan vaak gepaard met fulltime of meer. Aangezien de Nederlandse vrouw de mondiale parttimekampioen is, worden die fulltimebanen vooral door mannen bekleed. Het overgrote deel van de vrouwen wenst zelf niet zo veel te werken.”
  • “Ik vind feminisme in veel gevallen ouderwets. Als vrouw heb je in Nederland dezelfde rechten als mannen en vaak is feminisme meer mannenhaat dan daadwerkelijk feminisme. Opkomen voor de rechten van vrouwen in andere landen vind ik echter wel heel belangrijk.”
  • “Feministen? Dat zijn toch vrouwen die mediteren, okselhaar hebben, in een tuinbroek lopen, vegetarisch eten en GroenLinks stemmen? En een hekel hebben aan mannen?”
  • Feminisme is nodig zolang er nog vrouwen zijn die niet alleen in het donker over straat mogen of durven.”
  • “Voor hetzelfde werk zouden mannen en vrouwen hetzelfde salaris moeten krijgen. Maar een vrouw die ervoor kiest om deeltijd te werken, zal minder carrière maken. En dat lijkt me alleen maar goed. Die focus op carrière, geld, macht, enzovoorts is typisch mannelijk en het lijkt me juist het omgekeerde van feminisme om je daarop te focussen. Empowerment betekent dat vrouwen de keuze hebben om eigen keuzes te maken. Niet opgesloten achter het aanrecht, maar ook zeker niet opgesloten in een ratrace of een zestigurige werkweek, omdat mannen dat nou eenmaal leuk vinden en vrouwen dat dus ook moeten. Bah.”
  • “Als ik een man hoor zeggen: ‘Mijn vrouwtje hoeft niet te werken’, dan wil ik hem met mijn verkoolde beha op zijn hoofd slaan. Of, zoals de klusjesman die hier vorige week was, zei over mijn huishouden: ‘Ach, als mijn vrouwtje wat meer gewerkt heeft, ligt er ook weleens wat op de grond en is de was niet bij. Maar daar zeur ik dan niet over.’ Kennelijk vond hij dat mijn huishouden wel wat beter kon. Dat was, als vrouw, uiteraard mijn taak, maar hij snapte ook wel dat ik en zijn vrouw wat buiten de deur hobbyden, ofzo. Dáárom heb je feminisme nodig.”

Meepraten? Dat kan hier.

Weten hoe het ervoor staat met het feminisme? Je leest er deze week alles over in VIVA 9.  Online bestellen kan hier of lees het artikel op Blendle.

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.