Fit met VIVA: Breinpower met de Ommetje-app van de Hersenstichting

ommetje app

Net toen we het wandelen eigenlijk beu waren, kwam daar de Ommetje-app van de Hersenstichting. Medailles scoren en de competitie aangaan met vrienden en familie maakt een blokje om weer leuk.

De wandelcompetitie

We wandelen wat af in coronatijd: van glühwein-wandelingen tot tienduizend stappen per dag. Een mens moet wat. Maar de dagelijkse rondjes in het park begonnen behoorlijk saai te worden. Gelukkig kwam daar de Ommetje-app: de nieuwe heilige graal voor wandelaars. De Hersenstichting ontwikkelde de app al ver voor de pandemie in samenwerking met neuropsycholoog Erik Scherder om werknemers in bedrijven aan het lopen te krijgen. In coronatijd werd de app beschikbaar voor iedereen. Het idee: je kunt een wandelcompetitie beginnen met vrienden, familie of collega’s. Je wandelt minimaal twintig minuten en verdient daarmee punten en virtuele medailles. Omdat niemand onderaan wil staan, ontstaat er een echte wandelstrijd in de groep, wat extra motivatie geeft om de wandelschoenen weer aan te trekken. En aan het eind van de wandeling trakteert breingoeroe Scherder je op een breinfeitje. Want wandelen heeft veel voordelen voor je hersenen.

Lees ook:
Fit met VIVA: de teugels in handen à la de gravinnen in Bridgerton

Wat doet het met je?

Wandelen maakt je fitter, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Dit leerden we van Scherder:

1.  Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Ook zorgt het voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én de verbindingen tussen de hersencellen worden sterker.

2. Wandelen zorgt voor een betere stemming en vermindering van stress. Regelmatig bewegen, kan zelfs angst- en depressieve klachten verminderen.

3. Het kan je weerstand verhogen en dat verkleint de kans op ziektes en infecties.

4. Door regelmatig te wandelen en te bewegen val je ’s avonds beter in slaap. Tijdens het slapen spoelen de hersenen zich schoon en kunnen mogelijke schadelijke stoffen afgevoerd worden.

Punten scoren

Heb je zelf weer wat motivatie nodig om de deur uit te komen? Of torst je moeder of vader wat kilo’s extra mee en wil je hen aan het wandelen krijgen? Woon je ver van je vrienden, maar wil je toch ‘samen’ iets ondernemen? Met de Ommetje-app kan dat. Uit onderzoek blijkt dat als je gedrag wilt veranderen, je daar een beloning aan moet koppelen. Dus kom maar door met die medailles en punten!

Deze VIVA-Fit komt uit VIVA-2021-08. Dit nummer ligt t/m 2 maart in de winkel of kun je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «

Tekst: Jessica van Zanten | Beeld: Pexels