VIVA food challenge: ‘Ik krijg een wegtrekker als een collega in een broodje hapt’

detox

Een sap- of detoxkuur doen: hoe is dat nou écht? Vijf online redacteuren besluiten een week hun eetregime om te gooien. Drie volgen een sapkuur, een gaat voor een combinatie van sla, soep en sapjes en een probeert een week te leven op shakes. Hoe bevalt dat? Vandaag: content manager Bettina Voos.

Ik heb gekozen voor de Klaever Health detox. Een sapkuur van vier dagen. Te overzien, denk ik van tevoren. Totdat tijdens het intakegesprek blijkt dat ik start met twee voorbereidingsdagen en eindig met twee afbouwdagen waarbij ik geen koffie en gewone thee mag, geen tarwe, suiker, zout, zoetstoffen, dierlijke producten (vlees, maar ook kaas, ei en boter), pakjes en zakjes. Ik begin vol goede moed. Wat ik ermee wil bereiken? Ik wil weleens zien wat het met je doet, zo’n sapkuur. Ik hoor enthousiaste verhalen van mensen die zich erna fantastisch voelen, dus ik ben benieuwd. En als ik een paar kilo afval, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Dag 1: vegan

Ik ga om 7.00 uur ’s morgens bootcampen zonder ontbijt (dat doe ik altijd), maar ook zonder mijn eerste en enige kop koffie van de dag. Ik ontbijt altijd pas op kantoor, en vandaag dus niet met mijn gebruikelijke kwark met fruit, maar met havermout in amandelmelk, waarin ik wat gepureerde dadels meekook. Die staan niet op de verboden lijst, dus dat mag, vind ik zelf. Voor de lunch heb ik een Mexicaanse salade gemaakt die ik eet met maiswafels en twee appels. De avondmaaltijd bestaat uit aardappelen, doperwten en vissticks – wait, what?! – ja, ik heb de vis al half op voordat ik me realiseer dat ik die helemaal niet mag. Jammer, maar helaas. #fail

Klachten: geen, maar dus per ongeluk gecheat.
Ik voel me: prima, want slechts kleine veranderingen in mijn normale eetpatroon. En ik mis mijn ochtendkoffie niet eens!

Dag 2: vegan

Vandaag heb ik een dagje vrij. Ik begin weer met de havermout in amandelmelk, ’s middags eet ik glutenvrije crackers met humus en ik maak verse tom yam soep met veel groenten en boekweitnoedels, zonder vlees of vis. Mijn man en puberzoon eten ’s avonds pizza. Ik houd me sterk, neem nog een kop van de soep en eet een salade. Keurig volgens het boekje en geen honger gehad. Maar kaas en croutons of een eitje hadden mijn salade echt wel veel lekkerder gemaakt…

Klachten: geen lichamelijke klachten, maar anders eten dan je huisgenoten is ongezellig en onpraktisch.
Ik voel me: prima.

Dag 3: eerste sapdag

’s Morgens rijd ik naar Klaever Health waar ik de flessen sap en soep en voedingssupplementen krijg voor de eerste twee dagen van de health detox. Thuis los ik een lepel psyllium – een voedingsvezel die enorm uitzet in water en daardoor een voldaan gevoel geeft – in water op en neem een slok: ieuw! Alsof je koude waterpap drinkt. Dan een ontbijtsmoothie met wortel, venkel, mango, appel, citroen en avocado die heel goed te doen is. Later op de ochtend een supershot met kokoswater, greens, citroen en maple syrup. Als lunch een flesje kokoswater met appel, komkommer, selderij, limoen en aloe vera, aan het eind van de middag weer een supershot, maar nu met appel, citroen, water, kurkuma, gember en zwarte peper. Ik krijg al snel weer honger en besluit een middagdutje te doen om de tijd te overbruggen. ’s Avonds een soepje van courgette en boontjes. Die vind ik echt niet lekker: laf en smakeloos. Gelukkig zei Stefanie van Klaever Health dat ik er zelf wat groenten aan toe mag voegen (en pureren), dus ik kies broccoli, Chinese kool en prei. Dat man en puberzoon tosti’s bakken, levert wel een moeilijk moment op (die geur!, gesmolten kaas!). ’s Avonds laat mag ik nog een flesje rijstmelk met ‘verwarmende kruiden’. De hele dag drink ik alleen maar gemberthee en water. En dan maar vroeg naar bed, voordat ik me vergrijp aan al het lekkers dat in huis is omdat we vanmorgen boodschappen hebben gedaan, maar eerst nog een capsule cleanseboost ‘om het reinigende effect te ondersteunen’. So far, so good.

Klachten: trek in alles wat ik niet mag, onenigheid met gezinsleden die het heel vervelend vinden dat ik niet mag eten en zij wel, en ik heb het erg koud.
Ik voel me: oké, maar ik kruip ’s avonds vroeg in bed voordat ik echte trek krijg.

Dag 4: tweede sapdag

Ik neem een kop gemberthee in plaats van een heerlijke Nespresso, dan kiep ik rillend die vieze psylliumpap naar binnen. Om 10.00 uur ga ik naar het park voor een uurtje bootcamp. Ik voel me tijdens de pittige les toch prima. Eenmaal thuis mis ik hartstochtelijk mijn gebruikelijke after-bootcamp-omeletje, maar drink ik de ontbijtsmoothie, en daarna volgen vanzelf weer alle andere flesjes. ‘s Middags heb ik een babyshower, waar allemaal zoetigheden staan uitgestald. Gelukkig kost het me geen moeite die te weerstaan, maar als om half 6 een soort pizzaatjes uit de oven komen, neem ik gauw afscheid. Thuis vul ik mijn soepje weer aan met wat extra groenten (tomaat, ui en knoflook – en een snufje zout. Sorry, maar soep zonder zout is niet te doen). De mannen eten brood (dus geen geurtjes, wat fijn is). Om 10.00 uur lig ik weer in bed. Zonder honger, maar echt gelukkig voel ik me ook niet. En ik betrap mezelf erop dat ik google op dingen als ‘vegan kaas’ en andere voedingsmiddelen die ik vanaf woensdag weer mag en wíl eten.

Klachten: vaak moeten plassen, niet alle delen van de kuur zijn even lekker, vieze smaak in mijn mond en nog steeds heb ik het koud
Ik voel me: redelijk, wel een beetje zielig dat ik niet mocht snoepen van al het lekkers op de babyshower

Dag 5: derde sapdag

’s Morgens rijd ik naar Klaever Health voor een nieuwe voorraad voor twee dagen. We praten even over hoe ik me voel (‘goed’), hoeveel ik ben afgevallen (‘2 kilo’) en of dat ook vet is (‘nee, voornamelijk vocht’). Jammer. Dan drink ik in de auto in de file mijn ochtendsmoothie. Op kantoor is iemand jarig: champagne en taart. Nu drink ik zelden alcohol, maar een stuk taart zou ik best lusten. ’s Middags is er een gezamenlijke lunch voor iemand die vertrekt, en ook die sla ik even over. Tijdens een vergadering in de middag zit aan de ene kant iemand een smakelijke salade te eten en aan de andere kant hapt iemand in een broodje. Ik voel een enorme wegtrekker aankomen. Ik denk vandaag de hele dag aan eten, vooral hartige dingen (kaas!).

Klachten: vaak naar de wc, vieze smaak in mijn mond (ik hoop dat ik niet uit mijn mond stink, voor de zekerheid houd ik wat afstand tot mijn collega’s), aanslag op mijn tanden, ik heb het nog steeds koud, en waar komen die puistjes op mijn gezicht ineens vandaan?
Ik voel me: een tikkie chagrijnig en shaky en ik zou wel iets meer energie willen hebben.

Dag 6: vierde (laatste!) sapdag

Bij het opstaan voel ik me behoorlijk fit, ik drink een kop gemberthee voordat ik naar kantoor vertrek. Ik neem flesjes 1 t/m 4 van de health detox mee om de dag door te komen. ’s Avonds na het ‘eten’ maak ik vast ontbijt (havermoutpap met amandelmelk) en lunch (Oosterse rijstmiesalade) voor morgen en dat is even moeilijk. Normaal proef ik alles altijd, maar nu mag dat nog niet. Ik hoop dat ik me morgen een beetje kan inhouden, want nu verlang ik intens naar weer eten. Het liefst zou ik crackers met kaas pakken, maar daar moet ik nog twee dagen mee wachten.

Klachten: gelukkig heb ik het niet meer koud, maar de vieze smaak in mijn mond en aanslag op mijn tanden blijven, en dat plassen, lieve mensen…
Ik voel me: blij dat het bijna is afgelopen, maar ik heb weinig honger meer.

Dag 7: vegan

Vanmorgen op de weegschaal woog ik 2,5 kilo minder dan aan de start, benieuwd of dat zo blijft. Ik had gedacht dat ik vanmorgen zou aanvallen op alles wat er maar te knagen viel, maar eigenlijk heb ik helemaal niet zo’n trek. Ik neem de havermout mee naar kantoor en neem daar mijn eerste hap sinds vier dagen… Mwoah, dat valt eigenlijk een beetje tegen. Ik zit wel halverwege het bakje al vol. De miesalade voor lunch is echt genieten, zo lekker. Mijn buik borrelt wel gevaarlijk, ik hoop dat die zich een beetje koest houdt tot ik weer thuis ben. ’s Avonds eet ik rijst met groenten.

Dag 8: vegan

Ik weet inmiddels goed wat ik wel en niet mag eten tijdens deze detox, dus dat is geen probleem meer. ’s Middags heb ik een lunchafspraak buiten de deur. Helaas niet in zo’n kekke vegan/glutenvrije hipstertent, maar in een ouderwets restaurant. Het enige dat ik mag hebben van de kaart: kropsla met dressing. Dit is by far de meest teleurstellende lunch die ik ooit heb gegeten. Gelukkig is het gezelschap wel top. ’s Avonds weer rijst met groenten. Ik verheug me op de tosti die ik morgenochtend ga maken!

Conclusie

Ik was een beetje bang dat ik de halve dag op het toilet zou doorbrengen van alle pre- en probiotica en stoelgangbevorderaars, maar dat valt gelukkig mee. Ik voelde me de eerste dagen oké, niet heel slap of chagrijnig en ik had gelukkig geen last van hoofdpijn, wat je veel hoort. De laatste dag voelde ik me wel fitter. Ik had niet veel honger meer, maar was wel een beetje klaar met steeds dezelfde smaakjes. Ik vond het vooral heel leerzaam. Als ik denk dat ik honger heb, is dat vaak trek – of verveling. Ik zag trouwens echt o-ver-al- eten deze week: mijn hele Instagramtijdlijn en overal waar ik keek, was eten. En op de redactie praten we veel over eten en wordt de hele dag door gegeten. Niet te doen! Toen ik weer ‘gewoon’ mocht eten, viel dat me zelfs een beetje tegen. Ik smachtte de hele week naar een tosti, en die was lekker, maar ook weer niet zo fantastisch als ik had gedacht. Misschien is mijn relatie met eten toch veranderd na deze week? Ik ben benieuwd.

Meer info

De Klaever Cleanse kuur bestaat uit 4 dagen sappen, soepen en thee met ondersteuning van supplementen ‘ter onderhoud van een gezonde levensstijl of als kickstart voor het begin ervan’. Ervoor heb je twee afbouwdagen, na de laatste sapdag volgen twee opbouwdagen. Bij voorkeur haal je de sappen dagelijks op zodat deze zo vers mogelijk zijn en ze kunnen zien hoe het met je gaat.
Prijs: € 140,00

Klaever Health
Rozengracht 217
Amsterdam