Ga jij altijd te laat naar bed? Zo lukt het je wel om op tijd onder de wol te kruipen

Als jij iemand bent die altijd te laat naar bed gaat, denk je de volgende dag (na een aantal koppen koffie) waarschijnlijk iedere keer weer hetzelfde: vanavond ga je wél op tijd onder de wol kruipen. Maar da’s altijd weer makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe je die vicieuze cirkel kunt doorbreken? Liese Exelmans van de Universiteit van Vlaanderen legt het uit.

Volgens de communicatiewetenschapper heb je als avondmens twee stemmetjes in je hoofd: één die zegt dat het tijd is om naar bed te gaan en een andere die je overhaalt om nog wat langer op de bank te blijven zitten. Omdat je dat verdient na een lange werkdag. En vaak wint dat laatste stemmetje het van de eerste.

Risico’s

Veel mensen hebben hier last van, aldus Exelmans; maar liefst een op de drie mensen slaapt slecht. ‘Het gaat niet goed met onze slaap’, zegt ze tegen Nieuwsblad. ‘Dat is een probleem omdat slaap de benzine is van ons lichaam. We kunnen even doorgaan dankzij reserves, maar dat duurt niet lang.’ En dat brengt allerlei risico’s met zich mee. Zo zouden mensen die weinig slapen een verhoogde kans hebben op hart- en vaatziektes, depressies en overgewicht.

Tips

De Vlaamse heeft een aantal tips voor mensen die keer op keer weer te laat naar bed gaan, beginnende met de tip om géén smartphone of tablet mee de slaapkamer in te nemen. Ook zou je er beter geen televisie neer kunnen zetten, om de verleiding van alle media te weerstaan. Hierbij is het bovendien slim om te kijken naar welke media en apps je tijd vooral gaat; het doorbreken van de vicieuze cirkel heeft immers alles te maken met het veranderen van gewoontes, een wijziging in je mediagebruik kan er al één van zijn. Tot slot adviseert de expert om een halfuur voordat je naar bed moet een timer af te laten gaan. Net als dat je op zou staan wanneer de wekker gaat, is dit je teken om naar bed te gaan.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Nieuwsblad.be | Beeld iStock