Dit gebeurt er als je een maand lang veganistisch eet

Journalist Laurence besloot een maand lang vlees, zuivel en eieren van het menu te schrappen.  Een ‘vegan challenge’, ofwel een maand lang veganistisch eten. En zó beviel dat…

Tekst Laurence de la Porte/ Libelle Daily

Er bestaat een ware hype rond het eerst wat geitenwollensokkerige veganistische eten. Was het dieet een aantal jaar geleden nog voorbehouden aan EkoPlaza-types op sandalen van kurk, inmiddels hebben knappe bloggers het ontdekt. Ze doopten ‘veganistisch’ om tot het Engelse ‘vegan’ en ineens was het superhip. 

Cijfers

In Nederland leven volgens het SCP zo’n 50.000 veganisten; mensen die vlees, zuivel en eieren om ethische redenen van het menu schrappen. Ter vergelijking: in 1996 waren dat er nog maar 16.000.

Veganisme

Veganisme gaat om meer dan slechts wat (niet!) op je bord ligt trouwens. Volgens de Nederlandse vereniging voor Veganisme streven veganisten ernaar ‘om zo min mogelijk bij te dragen aan exploiteren en doden van dieren’. De meeste veganisten onthouden zich in het geheel van dierlijke producten. Dus geen leren schoenen, wollen truien, zijden blousejes, en ook geen verzorgingsproducten die op dieren zijn getest.

Hoe beviel een maand lang veganisme?

Eerlijk gezegd viel het me alles mee. Ik ben als vegetariër opgevoed, dus eet al geen vlees, dat scheelt. Bovendien was ik toch al geen fan van melk, en in de koffie smaakt sojamelk prima. ’s Avonds zijn er genoeg salades, curry’s en pasta’s zonder kaas of vlees te maken. (Al is pasta zonder kaas wel een beetje als Bert zonder Ernie, het kan, maar het voelt niet goed).

Is het niet onhandig?

Ja. Een beetje wel. Lunch vind ik moeilijk. Ik mis een broodje kaas, maar humus blijkt een fijn alternatief. Lastiger is het in sociale situaties: het is gewoon niet leuk om bij mensen te gaan eten en zoveel wensen op tafel te leggen. Ook in de kroeg is het irritant. Geen tosti’s, geen kaastengels, zelfs geen saaie loempia’s, want daar zit ei in. De meeste wijn wordt geklaard met dierlijke stoffen, dus eigenlijk zou ik geen wijn mogen drinken (maar er zijn grenzen!). Totdat ik in de laatste week Vego Het Beste Alternatief Voor Melkchocola ontdek, eet ik ook geen chocola. Ik verwachtte KILO’s af te vallen. In de video hierboven zie je of dit daadwerkelijk gebeurd is.

Benieuwd naar de hele ervaring van Laurence? Check het artikel op Libelle Daily!

Beeld Sanoma Beeldbank