Geluk is een cupcake

geen

Vroeger zag ik geluk als een ultimatum. Je bent het of je bent het niet. Ik heb geleerd dat geluk een momentopname is en verstopt zit in de kleinste, stomste dingetjes.

Naïef meisje
Vroeger dacht ik wel meer. Regen was pis van de Goden en de Eiffeltoren stond in Rome. Lachen was een synoniem voor geluk. Mensen die lachten, liepen in mijn ogen over van het geluk. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik me ging afvragen hoe dat eigenlijk werkte. Ben je gewoon altijd gelukkig? Word je gelukkig? Wanneer ben je dan gelukkig? Ik begon te zoeken. En ik wilde het vinden. Als de beloofde pot goud aan het einde van een regenboog.

Vriendjespolitiek
We zijn inmiddels 15 jaar verder en ik heb mijn zoektocht naar geluk gestaakt. Ik heb in de tussentijd een paar flinke tegenslagen meegemaakt, waaronder het verlies van mijn moeder. Hierdoor ben ik anders naar het leven gaan kijken. Ik wil niet zeggen dat ik ineens zen op een wolkje voorbij drijf, nooit meer chagrijnig ben en de mensen die hun hart bij me uitstorten, bestook met gegooglede lijfspreuken. Ik heb ook mijn sores, net als ieder ander. Ik heb alleen de hand geschud met het perspectief, waardoor ik me niet meer overal druk om kan maken en de kleine dingetjes heb leren waarderen.

Geluksmomentjes
Geluk zit hem in momenten. Een fietstocht door de stromende regen, een perfecte slagroomtoef, een sigaret roken op een zonnig dakterras terwijl de wind door je haren strijkt, je vriend die je een kus op je voorhoofd geeft. Je bent ook niet altijd gelukkig. Je hebt ook dagen waarin je er gewoon flink de schijt in hebt. Ik denk ook niet dat geluk bedoeld is om altijd te zijn of te voelen. Je gelukkig voelen helpt je bepaalde momenten van andere te onderscheiden, waardoor je merkbaar voelt dat je boft en je je realiseert dat het leven eigenlijk fucking mooi is.

Perfecte cupcake
Geluk is een momentopname. Het is het eten van een cupcake met de perfecte smaaksamenstelling, waarna je de volgende dag dezelfde cupcake na probeert te maken met dezelfde ingrediënten, omdat je diezelfde cupcake wilt krijgen. Maar je krijgt het niet. En je zult het ook niet krijgen totdat het zichzelf opnieuw voordoet.

Van geluk hoef je dus geen zoektocht te maken, want zo werkt het gewoon niet. Sit back, relax, wacht totdat je die ene cupcake voorgeschoteld krijgt, vreet hem op en geniet van de nasmaak!

© Beeld: privébezit