Gewichtige zaken

Het was al zover dat ik mijn vrouw niet meer serieus nam als ze zei dat ze op haar gewicht zou gaan letten. Zoiets zeg je altijd ‘s avonds na een vreetfestijn, of ‘s ochtends als je wakker wordt en weer helemaal fris in het zadel van het leven zit. Zodra de avond kwam, kwamen de hapjes op tafel en slikten we samen met de chips ook al onze goede bedoelingen door.

App
Op zoek naar leuke applicaties voor op de telefoon, ontdekte ik ‘My Fitness Pal’, een programma om calorieën mee te loggen. Mijn moeder had daar vroeger een boekje voor. Soms droeg ze voor uit dat boekje en moesten mijn vader en ik honderdtallen aanhoren die ons totaal niets zeiden. Op www.myfitnesspal.com hebben ze een database. Zoek op ‘Albert’ en je vindt de totale inventaris van de Albert Heijn met bijbehorende voedingswaarde. Erg handig!

Calorieën
Voor ik het wist was ik verslaafd aan het loggen van calorieën. Het bleek enorm verhelderend om eens wat aandachtiger te kijken naar al het lekkers dat ik in mijn mond stouw en wat het met mijn lichaam doet. Zo leerde ik dat het beter voor me is om een kipfilet van honderd gram te eten, dan tien pinda-M&M’s. En het is nog lekkerder ook. Voorheen verorberde ik een zak chips zonder er bij na te denken. Nu pak ik bewust minder en daardoor geniet ik er ineens veel meer van.

Meer eten
Na twee weken was ik drie kilo kwijt. Ineens toonde mijn vrouw, die eerder nog moest lachen om het idee dat ik calorieën ging tellen, interesse in wat ik zat te doen. Ze vroeg om uitleg en die gaf ik haar. Daarna maakte ze een account aan en het is haar inmiddels gelukt om haar streefgewicht te bereiken. Een vriendin van ons was bezig met afvallen. Ze at overdag nog maar drie boterhammen. ‘Jij eet veel te weinig,’ zei ik. Ze is meer gaan eten en is inmiddels tien kilo kwijt.

Hongermodus
Als je gewicht wil kwijtraken, moet je het jezelf niet moeilijk maken. Gewicht verlies je niet door de hele dag honger te lijden. Zoiets moet je het lijf niet aandoen. Je valt er niet echt van af, want het lijf gaat in hongermodus en zal proberen zoveel mogelijk te besparen op het verbranden van energie. Daarnaast is het onmogelijk vol te houden. Een gezond gewicht krijg je door gezond te eten en te gaan beseffen dat je heel bewust moet omgaan met die pinda-M&M’s.

Gratis
My Fitness Pal heeft mij geholpen te leren hoeveel energie mijn lijf nodig heeft en wat ik daarvoor moet eten. Verbruik ik meer energie omdat ik heb gesport, dan mag ik ook meer eten. Dus het motiveert je ook om in beweging te komen. Het klinkt al te mooi om waar te zijn, maar het wordt zelfs nog beter, want zowel de app voor op de smartphone als de website kun je volkomen gratis en voor niks gebruiken. Eat that Sonja Bakker!

CC foto: bark