Goed scheiden met kinderen: zo pak je dat aan

Scheiden is vervelend, zeker als jij en je partner kinderen hebben. Maar een scheiding hoeft lang niet altijd schadelijk voor ze te zijn. Daarvoor is het belangrijk dat jullie een vechtscheiding voorkomen. Maar hoe doe je dat? En hoe zorgen jullie ervoor dat jullie kinderen de scheiding goed doorstaan? We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij voor een scheiding met kinderen.

Voorkom ruzies
Ruzies tijdens een scheiding hebben een grote impact op kinderen. Dat schreef de Kinderombudsman afgelopen jaar in zijn adviesrapport ‘Vechtende ouders, het kind in de knel’. De ombudsman geeft aan dat kinderen die een vechtscheiding meemaken een verhoogde kans hebben op gedragsproblemen. Ze gedragen zich bijvoorbeeld sneller agressief, zijn depressief of hebben problemen op school. Gaan ouders met goede afspraken uit elkaar? Dan is de kans op deze problemen een stuk kleiner.

Schakel op tijd hulp in
Voor jullie kinderen is het belangrijk dat jij en je partner de scheiding in goed overleg regelen. Komen jullie er samen niet uit? Schakel dan op tijd hulp in, bijvoorbeeld van een mediator. Die denkt met jullie mee, bemiddelt en helpt jullie om in goed overleg afspraken te maken voor de toekomst. Dat kan zelfs als jullie het ontzettend oneens zijn over bepaalde zaken. Bovendien kan een mediator jullie helpen om vorm te geven aan het ouderschap na de scheiding. Jullie blijven immers samen verantwoordelijk voor de opvoeding.

Goede begeleiding maakt het verschil
Bij een scheiding met kinderen geldt: betrek ze als het moet, maar houd ze verder zo veel mogelijk buiten de scheiding. Bregje de Jong, scheidingsmediator bij DAS: “Vertel je kinderen wel altijd dat jullie gaan scheiden, het liefst samen. Ze voelen heus wel aan dat er iets niet in de haak is, dus geheim houden heeft geen zin. Leg uit waarom jullie uit elkaar gaan zonder alle details te bespreken. Kinderen hoef je natuurlijk ook niet lastig te vallen met allerlei praktisch gedoe. En minstens zo belangrijk: maak geen ruzie waar ze bij zijn en maak elkaar niet zwart.”

Betrek je kinderen bij belangrijke beslissingen
Alle belangrijke afspraken over de opvoeding van minderjarige kinderen moet je vastleggen in een ouderschapsplan. Schakelen jullie de hulp in van een mediator, dan kan deze helpen om dit plan samen te stellen. Bovendien kunnen mediators met een KIES-opleiding (Kinderen in Echtscheiding Situatie) helpen om kinderen tijdens een scheiding te begeleiden. De Jong: “Kinderen hebben ook een stem als hun ouders uit elkaar gaan. In 2 tot 4 gesprekken bespreken we met je kinderen wat zij belangrijk vinden. We vragen bijvoorbeeld naar hun wensen, behoefte en angsten, zodat jullie daar bij het maken van afspraken rekening mee kunnen houden.”

Afspraken maken over de opvoeding
In een ouderschapsplan leggen jij en je partner vast hoe jullie de kinderen na de scheiding opvoeden. Benieuwd waarover je zoal afspraken kunt maken? Download het voorbeeld-ouderschapsplan van DAS.