Goede doelen steunen

geen

Toen ik na zoveel jaar een goed doel op wilde zeggen, moest ik een heuse strijd leveren. ‘Waarom wilt u ons dan niet meer steunen mevrouw? U wilt toch niet dat kindjes dood gaan van de honger?’

De god
Sinds dit tegen mij gezegd werd, ben ik een beetje huiverig voor goede doelen. Ik bedoel, wie zegt er nou zoiets? Tot een dag geleden. Een mooie man is op straat goede doelen aan het aansmeren. ‘Wil je het KWF steunen?’, vraagt hij met de meest sexy glimlach ooit. Ik wil deze jongen, die het kind van Johnny Depp en Brad Pitt had kunnen zijn, maar wat graag plezieren en zeg ja.

Kwijlen
Wie kan er nou nee zeggen tegen een man die je het water in de mond doet lopen? Ik in ieder geval niet. Ik had al moeite om mijn gedachten weer op een rij te krijgen en kon amper iets zinnigs zeggen. Ik mompelde dus onhandig ja. En Johnny Pitt ging enthousiast aan de slag.

Tekenen maar
‘O, wat super! Ik wist wel dat jij een vrouw was met haar hart op de goede plek.’ De charmeur, denk ik nu. Toen dacht ik iets als: hij vindt dat ik eruitzie als iemand die haar hart op de goede plek heeft! Euforie vierde hoogtij. Afijn, ik kreeg een formulier onder mijn neus geduwd en gedwee heb ik mijn naam, adres en bankrekeningnummer gegeven.

Centjes
De laatste tijd hoor ik vaker en vaker mensen roepen dat ze niets meer aan het goede doel geven. Want ‘alles komt toch terecht in de zakken van de directeuren’. En misschien hebben deze mensen wel gelijk. Wat doet de organisatie eigenlijk allemaal met mijn geld? Betalen ze de lonen van hun werknemers of redden ze een puppy? Wordt het bedrijfsuitje er van betaald, of kopen ze eten voor de arme kindjes in Afrika? Ik heb geen idee.

Een bijdrage
Maar ik geloof graag dat ik iets bijdraag. Dat mijn kleine beetje geld het leven van een dier of mens redt. Dat iemand er van naar school kan, dat een moeder de bevalling van haar kind overleeft of dat een ten dode opgeschreven olifant weer vrolijk rondhuppelt. Dat de panda niet uitsterft, dat kindjes kunnen spelen en dat aidspatiënten worden geholpen.

En mocht het geld dan toch terechtkomen bij de werknemers van de goede doelen, dan gun ik ze dat van harte. Zonder hen zou het geld überhaupt nergens terechtkomen.

Bron foto: Esparta