Waarom je soms meer haar verliest dan anders (en wat daartegen helpt)

Haar minder wassen

Dat is even schrikken, wanneer je doucheputje ineens vol met haar ligt. We hebben allemaal in zekere vorm last van haaruitval. De ene keer meer dan de ander. Leuk is het niet, maar gelukkig zijn er verschillende redenen waarom er soms ineens meer haar in je borstel zit dan de andere keer. 

Lees ook: 

Good hair day: dankzij deze tips heb je geen last meer van statisch haar

Om te beginnen: wat is nou een ‘normale’ hoeveelheid haarverlies? Per dag verlies je doorgaans tussen de 50 en 100 haren. Dat klinkt als veel, maar is dus hartstikke gewoon. Toch zijn er redenen dat je haarverlies soms wat meer is dan anders. Wij zetten er 4 voor je op een rij!

Waarom je soms meer haar verliest

1. Je hebt last van stress

Tja, niemand wil het en toch hebben we er allemaal weleens last van: stress. Dit kan een rol spelen in hoeveel haar je verliest. Zo kan het dat je een paar maanden na een traumatische of stressvolle gebeurtenis meer haar verliest.

2. Je genen

Wanneer je ouder wordt, is het normaal dat je haar meer uitvalt en dunner wordt. Je genen bepalen wanneer en hoe snel. Zo kan het dat de een op jonge leeftijd al steeds dunner haar krijgt en de ander met 80 jaar nog van een volle haardos geniet.

3. Een ongezonde hoofdhuid

Houd je hoofdhuid gezond, dat is belangrijk. Anti-roos shampoo kan bijvoorbeeld helpen je hoofdhuid schoner en gezonder te houden. Ook een massage is een goede manier om je haargroei te bevorderen. Neem onder de douche dus vooral de tijd om even rustig je hoofdhuid te masseren. Dat is goed voor je én stiekem wel lekker.

4. Een tekort aan vitamines of ijzer

Vitamine D is een van de weinige vitamines die je lichaam zelf kan maken. Toch hebben veel mensen hier een tekort aan, terwijl het een positieve uitwerking op je haar heeft. Het zelf aanmaken gebeurt onder invloed van zonlicht. Ga er dus regelmatig op uit, voor een wandeling bijvoorbeeld. Ook ijzertekort kan leiden tot haarverlies.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: HelloGiggles | Beeld: Unsplash