Handige facts & fabels over zonnebrandcreme

Zonnebrand feiten fabels

Echt heel veel mooie dagen hebben we nog niet gehad dit voorjaar – in tegenstelling tot vorig jaar toen we ons van begin mei t/m augustus vrijwel elke dag in moesten smeren. Maar: hoop doet leven en dus stellen we hierbij dat we nog een glorieuze zomer tegemoet gaan. Smeren wordt het dus. En deze feiten (en fabels) over zonnebrandcreme wisten wij nog niet.

  1. Meer smeren = beter
    Nope, het is geen marketingslimmigheidje: door meer zonnebrandcreme te gebruiken bescherm je jezelf beter tegen de zon. Je kunt aanhouden dat je zo’n 2 milligram per vierkante meter huid moet smeren. Nu begrijpen we dat wiskunde wel het laatste is waar je in de zon op het strand aan wilt denken. Iets simpeler dus: voor je gezicht gebruik je een theelepel aan smeersel. En voor je armen en benen kun je vier eetlepels rekenen. Hetzelfde geldt voor je buik en je rug. Oh en of je nu creme of olie smeert, dat maakt klein flaus aus.
  2. Factor 30 of 50 verschillen minimaal
    Dit is dus wel een marketingfoefje. Voor factor 50 betaal je soms meer dan voor factor 30. Het klinkt namelijk beter en voor beter hebben we net wat meer duppies over. Een Britse federatie van dermatologen zegt in feite dat het lulkoek is. Het verschil tussen beide wat betreft bescherming is volgens de federatie namelijk maar 2%. En dat een zonnebrandcreme je acht uur lang kan beschermen tegen de zon is ook larie. Om de factor in stand te houden moet je om de 2 tot 3 uur smeren.
  3. SPF in de foundation beschermt zoals je denkt
    Klinkt handig zo’n SPF in je foundation, maar je kunt er helaas niet vanuit gaan dat je daarmee ook gecoverd bent als je een dagje in de zon hebt gepland. In de foundations met SPF zit namelijk een stof als zinkoxide. Deze beschermt tegen UVB stralen, maar niet tegen UVA stralen. Kortom: het is verstandig je huid te beschermen en je ook nog met een echte zonnebrand in te smeren. Want naast dat we niet willen verbranden, veroorzaakt de zon ook rimpels, en die willen we het liefst zo lang mogelijk uitstellen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Newsmonkey.be | Beeld: iStock
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.