Hartstikke mindful: pottenbakken is het nieuwe yoga

pottenbakken

Als je nog nooit op een yogamatje hebt gelegen ben je eerder de uitzondering dan de regel. De laatste jaren gaan we massaal op mindfulness cursussen, wringen we onszelf in yogaposes en lezen we hier en daar een boek dat uit de zelfhulphoek komt. Maar nu is er iets nieuws.

Misschien zitten we binnenkort wel met z’n allen op pottenbakcursus. Het wordt namelijk steeds populairder en er wordt gefluisterd dat het mogelijk het nieuwe yoga is. Nu zijn de overeenkomsten tussen pottenbakken en yoga op het eerste gezicht ver te zoeken aangezien de bezigheid totaal van elkaar verschilt, maar de ontspanning die je ervan krijgt zou hetzelfde zijn.

Effe opletten

Als je namelijk van een hompje klei op een ronddraaiende schijf iets leuks probeert te fabriceren, kun je niet anders dan in het nu zijn. Misschien nog wel meer dan als je in een yogahouding staat. Als je aandacht ook maar een seconde verslapt, straft de klei je direct af door als een blubberpudding in elkaar te zakken. Meer mindful kun je het niet hebben.

Trend

Wel is het natuurlijk de vraag of het ‘jouw’ vorm van ontspanning is. Het iets doen met je handen is onderdeel van de trend om bewuster te leven. Maar je moet het wel leuk vinden om je handen vies te maken. Daarnaast moet je behoorlijk wat geduld hebben: voordat je het kleien een beetje onder de knie hebt ben je wel een poosje aan het oefenen.

Steeds beter

Sterre van Leer, hoofdredacteur van Psychologie Magazine zeg hierover: ‘Ons werk is tegenwoordig vaak zo ongrijpbaar. Bij pottenbakken zie je na elke les weer een beetje resultaat en vooruitgang, dat vinden we fijn. Je zult het wel eerst onder de knie moeten krijgen, wat natuurlijk ook frustrerend kan werken. Maar juist het feit dat we een vaardigheid beetje bij beetje kunnen leren en dat het behapbaar is, vinden we fijn en doet ons goed’.

Bron: EditieNL | Beeld iStock

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.