Heb jij een social jetlag?

social jet lag

Vrijdag en zaterdag zijn dé dagen om bij te kletsen met vriendinnen, wijntjes te drinken en maar zien waar de avond je brengt. Niks niet op tijd naar bed, want de volgende dag toch geen wekker. Of toch maar wel die wekker? Volgens nieuw onderzoek is uitslapen in het weekend op de lange termijn helemaal niet zo goed voor je….

Social jetlag

Deze zogenaamde social jetlag heeft niet alleen een ontwrichtende invloed op je slaappatroon: het zou ook schadelijk zijn op je gezondheid op de lange termijn. Veel mensen slapen namelijk uit in het weekend, om de late uurtjes van vrijdag en zaterdag te compenseren. Dit ‘uitslapen’ zou gelijk staan als een jetlag van een vlucht van Parijs naar New York op een vrijdagavond en terugvliegen op maandag. De impact hiervan voel je de rest van de week, waardoor we moe en traag zijn.

Gevolgen

Het onderzoek, gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad van de American Academy of Sleep Medicine, concludeert dat mensen met een social jetlag op de lange termijn last hebben van vermoeidheid en chagrijnigheid. Ook zou de social jetlag bijdragen aan hartziekten. Misschien dit weekend toch maar een wekker zetten?

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomer-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron LifestyleOne | Beeld  iStock
VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.