Help! Als een fobie je leven beheerst

fobie

De meeste mensen zijn weleens ergens bang voor. Voor haaien, de tandarts, autorijden, hoogtes. Hoe zorg je ervoor dat je je fobie niet doorgeeft aan je kinderen? En hoe ga je om met een angstige partner?

Als je partner angstig is

Een fobie beïnvloedt niet alleen het leven van degene die deze heeft, maar ook van de naasten. Thea van Bodegraven (www.sterkineigenkracht.nl) coacht mensen bij wie angst in het gezin voorkomt. Als je partner overgeefangst heeft en jullie hebben een kind, wat moet je dan doen als de kleine spuugt?  Wat te doen als je partner een zodanige vliegangst heeft dat die in de stress schiet als jij een vliegreis gaat maken? Hoe om te gaan met een angstige partner? Van Bodegraven adviseert:

  • Bagatelliseer de angst niet. Zegt niet iets in de trant van: ‘er is niets aan de hand’ of ‘doe toch eens normaal’. Je partner is bang en bagatelliseren helpt niet om de angst te doorbreken.
  • Als je partner zijn of haar leven laat beheersen door angst maar zelf het probleem niet ziet, geef aan hoe het jouw leven beïnvloedt.
  • Ga niet mee in de vermijding. Als je partner bijvoorbeeld geen vis eet uit overgeefangst, eet dan zelf wel vis, als je daar trek in hebt. Als je meegaat in het vermijden van het object van angst, dan bevestig je dat de angst terecht is, en blijft deze bestaan.
  • Doe je eigen ding. Blijf autorijden, ga zwemmen, ook al raakt de partner hiervan in paniek.  Maak hierover afspraken met je partner en blijf rustig als je het gaat doen.
  • Zoek hulp als je dit moeilijk vindt om te doen.

Maak geen bangeriken

Hoe zorg je ervoor dat jouw kroost geen angstig hoopje mens wordt? Psychiater Bram Bakker geeft opvoedingsadvies: “Het gaat om het redelijke midden. Wat je niet moet hebben, zijn ouders die hun kind de sloot in laten lopen. Het is ook verkeerd als ouders alarm slaan als er in de verste verte een sloot te zien in. Ouders moeten hun kinderen leren denken waar gevaar schuilt. En hoe daarmee om te gaan.” Als voorbeeld geeft Bakker het oversteken van een drukke weg: “Jonge kinderen vinden dat lastig. Ga dan als ouder rustig op de stoep voor de weg staan en leg dan de gevaren uit en waar het kind op moet letten. Ga dus niet voordat je bij de weg aankomt, al panikeren.”

Meer lezen over angst? Check VIVA 32! Het blad ligt vanaf woensdag in de winkel of kan je hier online bestellen. Je kunt het artikel ook online lezen via Blendle. 

Deze hond heeft wel een heel bijzondere fobie…