Experts zijn niet te spreken over het dieet van Adele

dieet van Adele

Het is niemand ontgaan dat Adele in de afgelopen maanden flink is geslonken. Hoewel de meningen verdeeld zijn over die nieuwe versie van de zangeres, zijn veel toch razend nieuwsgierig naar het dieet van Adele. 

Dat is geen geheim: Adele verloor kilo’s dankzij het Sirtfood-dieet. Ook celebs als Pippa Middleton en Jodie Kidd zijn fan, maar toch zijn veel gezondheidsdeskundigen niet even lyrisch.

Groene thee en rode uien

Het dieet is bedacht door twee Britse voedingsdeskundigen: Aidan Goggins en Glen Matten. ‘Sirt’ staat voor sirtuïne. Dat is een stof die de vetverbranding een slinger geeft. Het zit onder meer in koffie, cacao, groene thee, walnoten, kurkuma en rode uien. Volgens Goggings en Matten zorgt de stof ervoor dat je ‘skinny genes’ activeert die ervoor zorgen dat je rap afvalt. Die genen kun je anders alleen activeren met sporten en vasten, zeggen zij. Met de nadruk op ‘zeggen’, want het bewijs rondom deze claim blijft wat schimmig.

1000 calorieën en groene sapjes

Het idee is dat mensen die het Sirtfood dieet volgen, zich drie weken lang concentreren op eten waar sirtuïne in zit. Daarnaast hebben ze ook een beperkte calorie-inname. En dat is geen pretje. Op de eerste dag mag je maar 1000 calorieën binnenkrijgen. Je eet één vaste maaltijd en wend je verder tot groene sapjes. De volgende dagen mag je 1500 calorieën (minder dan het voor volwassenen aanbevolen minimum) en schroef je de vaste maaltijden op naar twee per dag. Dat is fase 1.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

3 kilo kwijt

Dan door naar fase 2. Dat wordt ook wel de ‘onderhoudsfase’ genoemd. Je raadt het al: daar komt geen chocolade en wijn bij kijken. Je eet drie maaltijden per dag plus één groen sapje. Alle maaltijden zijn bovendien rijk aan sirtuïne. Volgens de bedenkers ben je zo na drie weken drie kilo kwijt.

Na dat 21-dagen plan worden deelnemers aangemoedigd om vast te houden aan dat sirtuïne-rijke eten en de groene sappen. Als je daarna denkt dat je toe bent aan een ‘health boost’ (volgens de website), kun je het 21-dagen plan weer oppakken.

Oordeel van experts

Goed, dan nu het oordeel van gezondheidsexperts. Diëtisten Vanessa Risetto en Jessica Bippen laten tegenover Well + Good weten dat ze niet op de banken staan te juichen. Ten eerste is het heel restrictief. Niet alleen is wat je eet beperkt, maar ook de hoeveelheid calorieën erg minimaal. 1000 calorieën is véél minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassen vrouw.

Weinig proteïne en gezonde vetten

En dat kan problemen opleveren. Met zo’n beperkte inname is de kans groot dat je lang niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnenkrijgt. Zo krijg je in het Sirtfood dieet bijvoorbeeld weinig proteïne en gezonde vetten binnen. Daar bovenop komt dat dit voor heel veel mensen simpelweg niet voldoende voeding is. Zelfs als je gewicht wil verliezen, is voor een actieve volwassene een dieet van 1000 tot 1500 calorieën ‘heel extreem’, aldus Bippen.

Binge eten

Veel diëtisten zijn sceptisch over dit soort beperkende diëten. Het leidt vaak tot vreetbuien omdat je jezelf aan de lopende band dingen ontzegt. Na zo’n binge-moment voel je je slecht en schuldig, waardoor je weer opnieuw begint en zo in een ongezonde cirkel belandt. “Veel mensen die een caloriebeperkend dieet volgen, raken geobsedeerd door eten en calorieën. Dat is niet gezond”, zegt Rissetto.

Wetenschappelijk bewijs

Daar bovenop komt dat het wetenschappelijk bewijs rondom die sirtuïne mager is. Er is onderzoek gedaan op muizen bij wie inderdaad een verandering in het metabolisme werd gezien. Maar het is helemaal niet gezegd dat dit dezelfde uitwerking heeft op mensen. Het wetenschappelijk bewijs is niet sterk genoeg om een heel dieet op te baseren.

Hongerig door het leven

Natuurlijk is er niet één universeel dieet dat werkt voor iedereen. Er zijn veel manieren om af te vallen, maar Bippen en Rissetto raden aan het vooral níet op deze manier te doen. Het wetenschappelijk bewijs is mager, het werkt waarschijnlijk niet op de lange termijn en je zult bovendien erg hongerig door het leven gaan.

 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Well + Good. Beeld: Brunopress
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.