Geen zwart, maar wit balkje moet privacy van slachtoffers beschermen

wit balkje

Als je er over nadenkt, is het inderdaad een beetje gek. De privacy van daders wordt in Nederland beter beschermd, met een zwart balkje, dan de privacy van slachtoffers. Daarom pleit Slachtofferhulp Nederland nu voor een ‘wit balkje’. 

Een wit balkje zou in het strafdossier de foto, naam, adres en andere persoonlijke gegevens van slachtoffers kunnen afdekken. Dit is in navolging van het zwarte balkje, dat altijd ter bescherming over de achternaam en het gezicht van een verdachte wordt geplaatst. Op de website van de campagne valt Slachtofferhulp Nederland direct met de deur in huis: waarom worden slachtoffers niet op dezelfde manier als daders beschermd? ‘Slachtoffers hebben óók recht op privacy en daarom introduceert Slachtofferhulp Nederland Het Witte Balkje. Want een slachtoffer heeft net zo veel recht op privacy als de verdachte.’

En we geven toe, we’re a little bit late to the the party. Slachtofferhulp lanceerde deze nieuwe campagne #HetWitteBalkje al op 18 februari. Ook overhandigde het toen een witboek aan minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. In dit boek komen deskundigen en betrokkenen aan het woord over het recht op privacy.

Symbool

Naast de bescherming die zo’n wit balkje biedt, kan het volgens Rosa Jansen van Slachtofferhulp ook een goed symbool zijn voor de bescherming van de privacy van slachtoffers. Ze wijst erop dat slachtoffers vaak lichamelijk en geestelijk beschadigd zijn geraakt. Ook zijn slachtoffers vaak bang voor de verdachte, zeker als het gaat om seksueel misbruik, geweld of stalking.

Een keuze voor slachtoffers

Gek genoeg kunnen namen en adressen van slachtoffers via het strafdossier bij een verdachte terechtkomen. Ook worden persoonlijke gegevens en soms intieme details van slachtoffers openlijk tijdens het proces besproken. Om dit tegen te gaan zijn slachtoffers vaak afhankelijk van de bereidwilligheid van agenten, rechters en officieren van justitie om hun privacy te beschermen. Slachtofferhulp wil dat ieder slachtoffer voortaan zelf kan aangeven of het gebruik wil maken van het witte balkje. Daarvoor is het noodzakelijk dat slachtoffers op dit gebied goed worden ingelicht. Wil je de campagne steunen? Je kunt hier de petitie tekenen.

Lees ook:
Hoofdredacteur Debby: ‘De innerlijke strijd die slachtoffers voeren
om wel of geen aangifte te doen’

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.