Het zal me lukken

Het ging zo lekker, vorig jaar. Het hardlopen, een van mijn grootste hobby’s. Hier op Viva.nl schreef ik een paar keer over mijn voorbereidingen op een aantal hardloopwedstrijden en over kleine dipjes, die ik gelukkig ook weer overwon.

Morning runs in Griekenland
Helaas ging het daarna bergafwaarts. Na een eerdere blessure aan mijn linkerknie, raakte ik eind vorig jaar geblesseerd aan mijn rechterknie. Liep ik het ene moment nog een paar heerlijke 10 km’s en stond ik op vakantie in Griekenland zelfs om 7.00 uur op voor een morning run over het strand, kon ik het andere moment helemaal niets meer.

Mijn hardloopjaar
Maanden heb ik niets gedaan. Ik zat gefrustreerd op de bank terwijl anderen om mij heen vele kilometers vraten. Ik wilde ook! Begin dit jaar besloot ik daarom: 2013 wordt mijn hardloopjaar. Na al die tijd rust en krachtoefeningen die ik me nog herinnerde van de eerste keer fysio, begon ik opnieuw. Heel rustig pak ik het hardlopen weer op.

Ik loop zonder app of ander meetapparaat dat bijhoudt hoe ver en hoe hard ik ga. Ik ren zonder druk. Ik ren tot ik niet meer kan, en dan stop ik even. Dan wandel ik om op adem te komen, doe ik wat oefeningen en vervolgens ga ik weer verder. Weer tot ik niet meer kan. Gewoon, op mijn gemak. Muziekje in mijn oren en gaan. Niemand die zegt dat ik sneller en langer moet. Ook dat vervelende, veel te prestatiegerichte stemmetje in mijn eigen hoofd niet.

Hele kluif
Uiteindelijk wil ik mijn Nike Running-app, die mijn prestaties vastlegt, wel weer gaan gebruiken. Mijn doel is namelijk het uitlopen van de Dam tot Damloop, die maar liefst 16,1 km telt. Ik zal dus toch af en toe moeten controleren hoe ik ervoor sta. Het wordt een hele kluif, maar het zal me lukken. Ik ben vastberaden!

Het moet alleen wel heel snel een stuk minder koud worden! De laatste keer dat ik liep, afgelopen weekend, voelde het namelijk aan alsof mijn longen bevroren. Ik kreeg amper lucht en gaf er al na een heel ieniemienierondje de brui aan. Een paar graden boven nul, met een klein zonnetje erbij, zou al perfect zijn voor nu. Zodat ik verder kan met werken aan mijn doel. Wie doet er mee?!

Beeld: privébezit