Hij is dus supererg verliefd op jou

Ik las een boek. Het heeft me veranderd. En niet echt op een positieve manier.

Mannen die niet terugbellen
Het was het boek He’s just not that into you, van Greg Behrendt en Liz Tuccillo. Dat boek is al vijf jaar oud, maar kwam pas recentelijk mijn leven binnen. Vriendin Cor had het van iemand gekregen, en zittend op haar bank bladerde ik het een beetje door.

Voor zij die het niet kennen: In He’s just not that into you beantwoordt Greg brieven van lezeressen over het gedrag van hun relaties, scharrels of datemannen. De brieven van de meisjes zijn tot op zekere hoogte best herkenbaar. Ze gaan bijvoorbeeld redelijk vaak over mannen die heel druk zijn en je dan niet terug bellen, maar daar wel allemaal goede smoezen voor hebben. Bijvoorbeeld dat ze het gewoon heel druk hebben.

Schreeuw niet zo
Greg schreeuwt na elke brief: stop ermee, hij is gewoon niet zo into jou. Hij schreeuwt dat op een zeer gevatte en grappige manier, maar toch. Geen enkele relatie uit het boek lijkt enige kans van slagen te hebben. En dat snap je heus wel, wanneer je de verhalen van de vrouwen leest. Die zijn ook allemaal gedoemd tot mislukken. Maar tegelijkertijd kun je bij elk  verhaal wel een iemand uit je vriendenkring bedenken die exact hetzelfde heeft meegemaakt.

En nu ben ik dus een beetje gehersenspoeld. Schreeuw ik bij elke niet terugbellende scharrel van wie dan ook ‘ja, ik las dus laatst een boek en daar stond in DAT HIJ NIET ZO INTO JOU IS’. Daarna roep ik nog wat loze kreten als ‘kap maar af’, ‘hij moet wel iets toevoegen aan je relatie, en anders rot hij maar op’ of het altijd werkende ‘nou zeg als het zo moet laaaaaaaat maar dan’.

De vriendin in kwestie compleet gedesillusioneerd achterlatend.

En dan is het ook nog eens zo dat ik niet de enige in mijn vriendenkring ben die het boek heeft gelezen. Om mij heen raken steeds meer vrouwen chronisch teleurgesteld in het mannelijke ras. Omdat we die mannen allemaal stante pede het raam uit kieperen als ze een dagje niets van zich hebben laten horen. Een slechte ontwikkeling.

Hij is dus supererg verliefd op jou
Ik pleit daarom voor een nieuw boek, dat ik, als het moet, zelf wel ga schrijven. Het heet ‘Hij is dus supererg verliefd op jou’. En in dat boek zal ik brieven van wanhopige lezeressen beantwoorden. En elk antwoord krijgt de volgende strekking: Hij vindt je geweldig, hij laat het alleen niet merken. Dat heeft vast iets te maken met zijn onverwerkte jeugdproblemen of zijn dramatisch verlopen vorige relatie. Niks om je zorgen over te maken. Hij belt heus wel terug. Hij is namelijk dus supererg verliefd op jou.

Het is misschien niet de waarheid, maar het geeft in ieder geval een stuk zonnigere kijk op het leven dan dat vermaledijde He’s just not that into you.

(De film ‘He’s just not that into you’ is trouwens best te pruimen. Er is ook een leuk filmpje voor gemaakt, waar ik toch redelijk hard om moest lachen. En Bradley Cooper zit in de film, dus dan doe ik sowieso niet moeilijk.)

CC Foto: tylerdurden1