Hoe het komt dat we praten in onze slaap

praten in je slaap

Of je het nou zelf was of diegene die naast je lag: je bent vast weleens wakker geworden van iemand die praatte in zijn of haar slaap. Ondanks dat het niet raar is, blijft het een rare gewaarwording. Hoe het komt dat we praten in onze slaap? Hierdoor dus.

Praten in je slaap is een vorm van parasomnie. Dat is een stoornis waarbij een persoon vreemd gedrag vertoont wanneer diegene slaapt.

Duikje nemen

Als je slaapt laten je hersenen twee stoffen vrij; glycine en gamma-aminoboterzuur (GAB). Samen zorgen die stoffen voor een ‘tijdelijke’ verlamming, waardoor ongewenste bewegingen worden vermeden. Hierdoor komt het dat je de activiteiten waarover je droomt, niet daadwerkelijk uitvoert. Je zal dus niet écht uit je bed duiken wanneer je droomt dat je je op een tropische vakantiebestemming bevindt.

Bij de meeste mensen zorgen de glycine en GAB ook dat het gebruik van de stembanden wordt vermeden, maar dat werkt niet altijd even goed. Daardoor produceert hun stem toch geluiden en praten ze over dingen die ze meemaken in hun droom. Bij kinderen komt dit vaker voor: ongeveer de helft praat geregeld in zijn of haar slaap, zo weet het Journal Brain and Development. Slechts vijf procent van de volwassenen doet het, waarvan meer mannen dan vrouwen.

Praat jij weleens in je slaap?

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron Women’s Health | Beeld Sanoma Beeldbank