Aha: hoe het komt dat gapen zo aanstekelijk is

Gapen aanstekelijk

Als de middagdip erin hakt, is het hopen dat niemand begint met gapen. Want als je collega eenmaal haar mond opentrekt, kun jij vaak ook niet meer stoppen. Hoe dat kan? Wetenschappers komen met verschillende theorieën.

Allereerst vraag je je misschien af wat überhaupt de functie is van gapen. Het is een reflex vanuit ons brein om de hersenen af te koelen. Daarnaast verhoogt een gaap het zuurstofgehalte in het bloed en verlaagt-ie het koolstofdioxideniveau. Dit is al een tijdje helder voor onderzoekers, maar waarom het aanstekelijk is, bleef een raadsel. Inmiddels hebben verschillende wetenschappers meerdere theorieën bedacht. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Theorie 1: imitatiegedrag

Gapen omdat een ander dat ook doet; volgens wetenschappers zou het aangeleerd gedrag zijn. Verschillende onderzoeken wijzen namelijk uit dat jonge kinderen niet de reflex hebben om te gapen als ze dat anderen zien doen. Dat zou kunnen komen doordat het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het nabootsen van gedrag nog niet helemaal ontwikkeld is.

Theorie 2: communicatie

Andere wetenschappers beweren dat gapen een onbewuste manier van communicatie is. Hiermee zouden we anderen willen laten zien dat we trek hebben, of ons vervelen. Of – waar gapen om bekend staat – je zou met een gaap willen laten merken dat je moe bent. Maar waarom ‘doe je iemand dan na’? Ook dat gaat onbewust. Volgens onderzoekers zou het een manier zijn om contact te zoeken met een andere gaper.

Theorie 3: groot inlevingsvermogen

Weer andere onderzoekers zeggen dat er een link is tussen meegapen en empathie. Kun jij je gaap maar lastig inhouden als je iemand anders ziet gapen? Dan zou dat een teken kunnen zijn van een groot inlevingsvermogen.

Niet met iedereen

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Pisa is niet iedereens gaap even aanstekelijk. Zo zou je eerder meegapen met familieleden dan met vreemden. Dit komt door de band die je met iemand hebt; hoe meer empathie je voor iemand hebt, hoe groter de kans is dat je je gaap niet kunt inhouden.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron HLN.be | Beeld iStock