Hoe sporten daar beneden voor problemen kan zorgen (en hoe je die voorkomt)

sporten vagina

Natuurlijk: sporten is goed voor je. Maar niet élk lichaamsdeel wordt er blij van wanneer jij je het zweet werkt. Je vagina bijvoorbeeld niet.

Nee, we gaan je geen excuses geven om niet meer naar de sportschool te gaan. Maar er zijn wel wat dingen waar je op kunt letten om te zorgen dat je flamoes zo min mogelijk last heeft van jouw work-outs.

Rennen

Zoals veel hardlopers weten kunnen lange afstanden ervoor zorgen dat het nogal gaat schuren tussen je benen. “Bezwete kleding en huid dat tegen elkaar aan komt kan schuurplekken en rode uitslag veroorzaken,” vertelt Alyssa Dweck in het boek ‘The complete A-Z for your V’. Dit komt vaak voor rond je dijen en lies. Hoe je er zo min mogelijk last van heb? Draag katoenen kleding, of kleding die snel vocht opneemt. Ook adviseert Alyssa het gebruik van vaseline of maïszetmeel op de pijnlijke plekken te smeren vóórdat je je hardloopschoenen uit de kast haalt voor een rondje.

Spinnen

Als je weleens hebt gespind, weet je dat dat geen pretje is voor je lady parts. Een fietsbroekje of een speciaal zadel kan helpen tegen de pijn, maar als je nog steeds last hebt of van plan bent een lange tijd op je zadel te vertoeven kan je het ‘risicogebied’ beter van te voren behandelen. Alyssa raadt Chois Butt’r of Bodyglide aan om het schuren tot een minimum te beperken.

Zwemmen

Een schimmel- of gistinfectie nadat je wat baantjes hebt getrokken is wel het laatste wat je wilt. Schimmels groeien in warme, vochtige plekken – zoals je natte bikinibroekje of badpak. Neem na het zwemmen dan ook gauw een douche, droog jezelf goed af en trek droge kleding aan zodat de schimmel zich niet kan vermenigvuldigen.

Dat geldt overigens niet alleen voor je zwempak, ook je ‘gewone’ sportkleding zou je na het sporten zo snel mogelijk moeten uittrekken – hoe weinig zin je soms ook hebt om onder die douche te springen. Het zweet en de warmte van je huid rondom je vagina zorgen ervoor dat infecties op de loer liggen.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron Hello Giggles | Beeld Sanoma Beeldbank