Hoe zit het echt: in hoeverre ben je minder vruchtbaar na je 30e?

vruchtbaarheid 30e

Naarmate je de dertig nadert wordt het onderwerp kinderen steeds belangrijker voor vrouwen. Want we weten allemaal: na je dertigste gaan die eicellen van je in kwaliteit achteruit. En na je 35e? Dan gaat het echt down the drain. Maar is dit wél waar?

Dat je als vrouw een beperkt ‘window’ hebt om kinderen te krijgen is geen nieuws. Het zaad van mannen kan het wat dat betreft een stuk langer uitzingen. Volgens Frank Broekmans, gynaecoloog en hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde aan het UMC Utrecht, klopt het (helaas) inderdaad dat de vruchtbaarheid na je 30e minder wordt, en het na je 35e echt moeilijker wordt om zwanger te worden. 

Pechvogel of lucky bastard

Maar: dat geldt niet voor iedereen. Hoe vruchtbaar je bent hangt af van twee dingen: het aantal eicellen dat je bij je geboorte meekreeg, en hoe het herstelmechanisme is van je eicellen. Het herstelmechanisme repareert eventueel opgelopen schade als de eicel vrijkomt bij een eisprong. Werkt dit bij jou als een geoliede machine, dan ben je dus langer vruchtbaar. 

Erfelijk

Je kunt jezelf niet vruchtbaarder eten of sporten. Hoe slank je bent heeft geen invloed op de kwaliteit van je eicellen. Vruchtbaarheid is namelijk vooral erfelijk. Wel is roken een heel slecht idee. ‘Dat is alsof je je eicellen een chemokuur geeft. Zowel het aantal eicellen als de kwaliteit ervan daalt en dat vermindert de vruchtbaarheid aanzienlijk’ volgens Broekmans.

Geen glazen bol

Deze twee factoren gecombineerd maken dus dat de ene vrouw lachend in haar veertigste jaren nog een kind krijgt, en het voor een ander achter in de dertig niet meer lukt. De vruchtbaarheid van een vrouw voorspellen is bijna niet te doen. Het aantal eicellen zegt namelijk niets over hoe gemakkelijk je zwanger wordt. Na je 35e zegt het wel iets over de vruchtbaarheid, maar uiteindelijk is de kwaliteit -en dus hoe goed het herstelmechanisme werkt- belangrijker.

Ook het Anti Müller Hormoon (AMH), die de rijping en groei van eicellen aangeeft en gemeten kan worden door bloedafname, blijkt niets te zeggen over of je makkelijk zwanger raakt. De enige optie voor een vrouw is dus, als dat mogelijk is, niet al te laat te beginnen met het proberen om kinderen te krijgen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Ad.nl | Beeld: Unsplash
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.