Fit met VIVA: de hoogte in tijdens het hardlopen met Everesting

hardlopen

Kan je fiets- of hardloopsessie wel een uitdaging gebruiken? Maak kennis met Everesting: een challenge waarmee je in het echt of virtueel de 8.848 meter hoge Mount Everest opgaat.

Ga voor de hoogste

De top van de hoogste berg ter wereld, Mount Everest, was tot voor kort alleen voor bergbeklimmers te bereiken. Wielrenners konden er alleen maar van dromen om de 8848 meter hoge gigant aan te tikken. Tot Australiër Andy van Bergen in 2014 online het woord Everesting tegenkwam in een artikel over de kleinzoon van de beroemde bergklimmer George Mallory. Hij wilde net als zijn opa de Mount Everest beklimmen. Ter voorbereiding reed hij acht keer de 1069 meter hoge Mount Donna Buang op en af; zo sprokkelde hij de hoogte van de Mount Everest bij elkaar. Hij beschreef dit als Everesting. Fanatiek wielrenner Van Bergen werd direct enthousiast en bedacht de Everesting challenge.

Zo werkt het

Met Everesting kun je per racefiets/mountainbike of rennend in het echt of virtueel, de Mount Everest beklimmen. Je kiest een berg, helling, heuvel of brug uit en fietst of klimt die meermalen op en af om zo aan de 8848 meter hoogte te komen. Er zijn wel wat regels. Zo mag je tussendoor niet slapen, maar wel een pauze houden om bijvoorbeeld te eten; deze tijd wordt wel bij je eindtijd opgeteld. Verder moet de route op een berg constant hetzelfde zijn en moet het met de Strava-app worden vastgelegd.

Lees ook:
Fit met VIVA: fierljeppen, de oudste extreme sport van Nederland

Coronahit

Everesting was vóór corona vooral bekend bij diehards. Je moet namelijk behoorlijk getraind zijn voor deze uitdaging: de gemiddelde tijd waarin mensen de challenge volbrengen ligt tussen de 18 en 22 uur. Omdat vanwege corona het afgelopen jaar de meeste wielrenwedstrijden niet doorgingen, deden steeds meer profs mee aan Everesting. Daardoor werd het wereldwijd bekender en waagden ook amateurs zich aan deze uitdaging.

Waar is die berg?

Ook als je nog niet getraind bent, kun je de uitdaging aangaan. Zo kun je bijvoorbeeld de helft van de Mount Everest pakken. Of je kunt de afstand in kleine stukjes opdelen en steeds een stukje ‘hoger’ gaan. Kijk opEveresting voor alle uitleg, ook over hoe je je het beste kunt voorbereiden. En nu denk je misschien: in Nederland hebben we toch amper bergen? Omdat je de challenge dus ook via bruggen of virtueel – met een indoor bike – mag doen, kun je óók in eigen land de coronasportsleur te lijf gaan.

Tekst: Jessica van Zanten | Foto: Getty Images

Deze VIVA-Fit komt uit VIVA-2021-05. Dit nummer ligt t/m 9 februari in de winkel of kun je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «