Ieks: mensen kunnen nog bewegen nog na hun dood

lijken bewegen

Behold! Een onderzoeker uit Australië ontdekte door timelapse fotografie dat lijken na hun overlijden nog bewegen. Hij hoopt dat deze ontdekking kan bijdragen in het accuraat beoordelen van een plaats delict.

Je moet er zin in hebben: het bestuderen van lijken. Wetenschapper Alyson Wilson doet het voor de kost en nam 17 maanden lang foto’s waarna hij door een timelapse erachter kwam dat lijken niet stil liggen. Sterker nog, er was een lijk bij waarvan de armen na verloop van tijd steeds verder van het lichaam kwamen te liggen.

Doerak

De oorzaak ervan ligt ‘m in het feit dat lichamen ontbinden en dat zorgt ervoor dat het een andere houding kan aannemen. Dit is een belangrijk gegeven voor lijken die onder verdachte omstandigheden zijn omgekomen en al langere tijd ergens liggen.

Saillant detail: het AMC opende in 2017 in de achtertuin een eigen ‘lijkenboederij’ met 500 lichamen voor de wetenschap.

Bron: Bright | Beeld: Unsplash

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.