Ik heb een uitdaging nodig

Goede voornemens? Daar heb ik er zat van. Van slechte gewoontes trouwens ook.

Even opbiechten: ik sport te onregelmatig, ik drink te weinig water en te veel alcohol. Daarnaast zit ik veel te veel op internet en ga ik (mede daardoor) chronisch te laat naar bed. Dat is al jaren het geval, ik heb er dan ook weinig vertrouwen in dat ik ooit nog een modelburger ga worden. Het zit in de aard van het beestje, zullen we maar zeggen. Toch probeer ik het wel, want zelfs als ik later dit jaar weer in mijn oude gedrag verval, heb ik tenminste een paar maanden mijn best gedaan.

Sporten als een dolle
Om de sportintensiteit wat op te krikken heb ik me aangemeld voor de Mud Masters, een hardloopwedstrijd met hindernissen, ontworpen door mariniers. Half maart moet ik zes kilometer hardcore rennen, klimmen, door de blubber tijgeren en over muren klimmen. Ik heb dus nog maar tien weken om in vorm te komen. En geloof me, de vorm was er aardig uit. Dus sport ik nu als een dolle, en omdat ik het zonde vind om na zo’n workout aan de wijn te gaan drink ik minder alcohol en meer water. Als ik slim ben zoek ik na half maart weer iets om naar toe te trainen, dan houd ik dat gezonde leventje misschien iets langer vol.

Interface management
Een beetje lichamelijk afzien vind ik wel lekker, maar mezelf in de hand houden op de computer blijkt best lastig. Zeker sinds ik met Windows 8 werk, want daar vliegen de berichten me van alle kanten om de oren. Nu heb ik net een webinar over ‘Interface Management’ opgenomen die later deze maand online komt, dus ik weet best hoe het moet. Ik ben maar eens begonnen met het uitzetten van alle pushberichten op mijn telefoon, en dat pop-up venstertje van mijn mail. Wow, wat een rust als ik niet iedere drie minuten gestoord word.

Kind in een snoepwinkel
Mijn hoofd doet alleen nog niet helemaal mee met die rust, want ik check blijkbaar ook zonder pop-up ieder kwartier mijn mail. Dat komt doordat ik een neuroot en een controlfreak ben, altijd bang dat ik iets belangrijks mis. Onzin natuurlijk, de wereld kan best een uurtje zonder mijn bemoeienis. Het komt ook door de Live interface van mijn startscherm, waardoor ik zonder het mailprogramma te openen al kan zien dat ik nieuwe mail heb gekregen, en zelfs de eerste regels kan lezen. Laat ik nou ieder kwartier wel even naar mijn startscherm moeten. Oh jee, daar zie ik ook de volgende afspraak in mijn agenda en floepen daar de leuke opmerkingen van mijn Facebook- en Twittervrienden voorbij. Dat is alsof je een kind in een snoepwinkel zet, onmogelijk om mezelf te beheersen. Geen wonder dat ik chronisch slaap tekort kom.

Social mediadieet
Ik heb mezelf nu niet alleen op een strak sportschema maar ook op een strikt mail- en socialmediadieet gezet. Ik mag nog maar één keer per uur mijn mail checken en één keer per uur op social media kijken. Ik probeer niet meer alle vrije minuten op te vullen met kijken op mijn telefoon, en als ik het doe probeer ik het met aandacht te doen. Mindfulness in social media, zeg maar. Ik ben heel benieuwd hoe lang ik dit ga volhouden, ik houd jullie op de hoogte. En worstel je zelf ook met de verwachtingen die internet met zich meebrengt? Laat het me weten via het forum, dan maak ik er een webinar over.

ps. Is er geen kampioenschap ‘verantwoord internetten’ waar ik me voor kan inschrijven?

Zamarra samen met Windows 8