Ik kijk je naakt

Ongemakkelijk zit ik in de trein. Een man, zeker twee keer zo oud als ik, zit me al de gehele rit te bekijken. Begluren is wellicht een beter woord. Hij scant mijn hele lichaam van boven naar beneden waarbij hij zijn ogen op sommige plaatsen even laat rusten. De viezerik.

De gluurder

De trein is overvol, nergens een andere zitplaats, en mijn benen zijn moe. Ik wil hier niet weg, maar die zogenaamd heimelijke blikken van mijn overbuurman bezorgen me koude rillingen. Ik doe mijn jas aan, en verhul zo mijn lijf. Hij lijkt afgeleid, weet niet meer waar hij kijken moet nu een dikke winterjas elke vrouwelijke vorm bedekt. Even probeert hij het nog bij mijn benen, maar aangezien dat niet half zo spannend is, focust hij zich de rest van de treinreis op het raam en wat zich daarbuiten afspeelt.

Look at that!

Is dit overduidelijk een mannending, of zouden vrouwen dat nou ook doen?, vraag ik me af als de smeerlap bij Amsterdam Sloterdijk de trein uitstapt. Als ik tegenover een leuke man in de trein zou zitten, en ik vind hem er behoooooorlijk goed uit zien, zou ik hem dan zo begluren? Zou ik mijn ogen niet van hem af kunnen houden? Zou ik hem keer op keer scannen van zijn schoenen tot zijn muts toe? Zou ik hem naakt kijken? Ik weet het niet.

Subtiliteit
Volgens mij zouden wij vrouwen het wel willen, maar zijn we net iets subtieler dan het andere geslacht waardoor ons kijkgedrag niet alleen minder opvallend is, maar ook fatsoenlijker. Wij zouden een Brad Pitt eerder voorzichtig begluren via de weerspiegeling van het raam, hopend dat we zogenaamd per ongeluk zijn blik vangen en verleidelijk kunnen knipogen. Wat we volgens mij in ieder geval niet zouden doen, is meneer Pitt totaal schaamteloos met onze ogen fouilleren, zoals de viezerik uit de trein dat deed bij mij. Daar zijn we te lief voor.

Een knietje.
Dus hoewel wij vrouwen vermoedelijk ook niet vies zijn van een beetje loeren, is het ‘naakt kijken’ volgens mij een mannenkwaal. Of liever gezegd: een viezerikkenkwaal. En als je er als vrouw niet van gediend bent kun je beter nog dan je jas aantrekken, hem gewoon een knietje geven. Zijn we daar ook weer vanaf.

Bron foto: Ckaroli