Dít is de reden dat het zondagavond lastiger is om in slaap te komen

zondagavond-slaap

Na een druk weekend is er niets beters dan zondagavond lekker op tijd je bed in te duiken. Dat je maandagochtend weer fris en fruitig wakker wordt en de week uitgerust kunt starten. Maar zodra we in bed liggen lijkt het wel niet te lukken om in slaap te komen en zijn we al snel begonnen aan onze plafonddienst. Heb jij hier ook last van? No worries! Je bent niet de enige…

Onderzoek

In Amerika hebben ze hier een onderzoek naar gedaan. En wat blijkt? Er zijn heel veel mensen die hier last van hebben. Van de 3000 deelnemers had ruim 40% meer moeite om op zondagavond in slaap te komen, dan op de andere dagen van de week.

Biologische klok

Maar hoe kan dat dan? En waarom zondagavond? Nou daar is een hele simpele verklaring voor: je biologische klok is gewoon uit zijn ritme. Vaak gaan we namelijk of vrijdag en zaterdag later naar bed dan op doordeweekse dagen. En als je later naar bed gaat, dan slaap je vaak ook langer uit. En ons lichaam heeft in die twee dagen genoeg tijd om te wennen aan dat ‘weekend-ritme’. Daarom heb je als je zondagavond op tijd naar bed wilt, vaak plafonddienst. Want je lichaam is al gewend aan laat naar bed gaan.

Lees ook
Dít is waarom je beter geen chocolade kunt eten voor het slapen gaan

Wat kun je hier tegen doen?

Voor een simpel probleem is ook een simpel antwoord. Eentje waar je waarschijnlijk niet blij van wordt, maar je toch moet aanhoren. Je moet er namelijk gewoon voor zorgen dat je je slaapritme zowel in het weekend als op de doordeweekse avonden gewoon wat meer op elkaar afstemt. Dus niet op dinsdag om tien uur ’s avonds naar bed en op zaterdag doorhalen tot vijf uur ’s ochtend, om vervolgens zondag weer om tien uur je bed in te kruipen. Behoorlijk saai dus, maar wel effectief!

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Ze.nl | GettyImages