Dit is wat Dry January volgens experts met je lichaam doet

dry january voordelen

Anno 2019 kun je geen tijdschrift openslaan of feestje betreden zonder dat het over Dry January gaat. Menig party animal laat deze maand plots de drank staan, in de hoop er een gezonder en gebalanceerder leven voor terug te krijgen. Maar wat doet zo’n alcoholvrije maand eigenlijk écht met je lichaam?

Uit onderzoek van een groep leverspecialisten blijkt dat zo’n maandje geheelonthouding lichamelijk flink wat voordelen met zich meebrengt. Niet alleen profiteren Dry January-ers van een betere concentratie en nachtrust; ook zijn verbeteringen in leverfunctie en bloeddruk aangetoond. Bovendien kan het helpen wat kilo’s kwijt te raken; gemiddeld verliezen deelnemers tussen de 1,2 en 2 kg, zo meldt Rajiv Jalan, hoogleraar aan het University College London en co-auteur van het onderzoek dat in april werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open.

Slaap wijntje, slaap

Met name een betere nachtrust is een veelgehoord gevolg van Dry January. Hoewel een borrel wordt gezien als kalmeringsmiddel, heeft het een negatief effect op de slaap. Een onderzoek dat afgelopen jaar werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JMIR Mental Health, toont aan dat zelfs één (!) alcoholische versnapering al ten koste gaat van de kwaliteit van je slaap.

Na-effecten

Maar niet alleen in januari zelf profiteren geheelonthouders van hun alcoholvrije maand; Dry January levert ook een positief na-effect. Mensen kunnen na afloop namelijk makkelijker van de alcohol afblijven. Dit heeft Richard de Visser, psycholoog aan de Universiteit van Sussex, aangetoond in een onderzoek waarvoor hij 857 deelnemers volgde die zich aan de challenge waagden. Zowel de groep die heel januari alcoholloos doorkwam – in totaal twee derde van de ondervraagden – als de mensen die vroegtijdig afhaakten, dronken de zes maanden na januari minder vaak én minder grote hoeveelheden. Een kleine groep ervoer daarentegen een rebound-effect: deze dronk na Dry January méér dan voorheen.

Hoe droog is jouw januari tot nu toe?

Bron: The Wall Street Journal

Op de hoogte blijven van onze leukste artikel en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.