Dit is waarom je zo lastig van puistjes af kunt blijven

puistjes afblijven

Ook al weet je heel goed dat je huid er écht niet mooier op wordt, het lijkt wel alsof je vingers een eigen leven hebben. Voor je het weet heb je dat puistje alweer uitgeknepen of dat korstje opengekrabd. Oeps. Dit is waarom het zo lastig is om van deze plekjes af te blijven.

Psychiater Nienke Vulink van het AMC legt uit: ‘De drang tot peuteren, pulken en uitknijpen heeft vooral te maken met een streven naar perfectie.’ Door dat puistje uit te knijpen hoop je dat je huid er daarna beter uitziet, ook al is dat vaak niet het geval. Toch streeft je naar hiermee naar een glad velletje.

Stoornis

Wanneer je merkt dat het een stap te ver gaat en je altijd in de weer bent met je huid, moet je wel gaan oppassen. ‘Skin picking’ is zelfs een officiële ondersoort van een dwangstoornis en daarmee ook opgenomen in het handboek van de klinische psychologe en psychiatrie. Wat houdt dit in? Vulink licht toe: ‘Bij skin picking gaat het om twee dingen. De impulsiviteit, de krabimpuls niet kunnen onderdrukken ook al weet je dat je huid er niet beter van wordt, en om dwang, de dwangmatige neiging tot perfectie.’ Klinkt best herkenbaar…

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Quest.nl | Bron iStock
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!