Dit is de work-out waarmee je die calorieën supersnel verbrandt

Thuisgym

Het bestaat al een tijdje, maar toch hadden wij er nog nooit van gehoord: Tabata. Als je niet zou weten dat het een sport is, zou je denken: dit is een overheerlijk Mexicaans gerecht of de nieuwe Jack Russell Terriër van m’n achternicht.

Maar nee dus, het is de ultimate work-out waar je mee gaat afvallen. Tabata valt onder de HIIT-trainingen (High-Intensity Interval Training) en kan worden toegepast op oefeningen die jij zelf kiest. De bedoeling is dat je een oefening 20 seconden heel intensief doet. Daarna neem je 10 seconden rust, en dan doe je weer 20 seconden een oefening. Dat herhaal je 8 keer.

En het beste van deze nieuwe sportvorm: de hele work-out duurt maar 4 minuten. Zo veel mogelijk effect in zo min mogelijk tijd dus. De korte intervallen met superintensiteit leiden tot wat ze noemen het ‘after burn-effect’, waarbij je lichaam calorieën blijft verbranden tot uren na de training. Maar wees voorzichtig: vanwege de hoge intensiteit is Tabata niet voor beginners. Ben je kotsmisselijk, zie je sterretjes en hap je driftig naar adem? Dan doe je ’t goed.