Altijd happy? Dit is de keerzijde van je eeuwige optimisme

optimisme

In jouw vriendengroep ben jij dé pretletter van het gezelschap, je wordt dikwijls omschreven als ‘blij ei’ en je bekijkt alles door een roze bril. Jouw optimisme is een prachtige kwaliteit die door velen zeer gewaardeerd wordt, maar toch kan het ook een negatief gevolg hebben.

Toegegeven: iedereen is liever in het gezelschap van een positief mens. Omringd worden door negativiteit is echt geen pretje en kan je eigen humeur al snel beïnvloeden. Dat staat als een huis boven water. Maar af en toe even je hoofd laten hangen of sip zijn, is ook helemaal oké. Het is zelfs hartstikke belangrijk.

Keerzijde van optimisme

Het glas halfvol in plaats van halfleeg zien is een goede levensinstelling die je ver brengt. Doemdenken zet echt geen zoden aan de dijk. Positief denken heeft veel voordelen, maar het kan je ook ten onrechte het gevoel geven dat je heel goed in je vel zit terwijl dit misschien niet het geval is. Het gevolg? Als we denken dat alles 24/7 in orde is, is er geen motivatie en ruimte om onszelf te verbeteren.

Vanuit de maatschappij wordt optimisme en een zonnig karakter continu toegejuicht. Even laten zien dat het minder gaat wordt daardoor niet gemakkelijker. Op de werkvloer, bij vriendinnen en soms zelfs bij familie kan het daarom soms gemakkelijker zijn een masker op te zetten en mooi weer te spelen. Nu hoef je niet bij Jan en alleman een potje te gaan huilen, maar toegeven dat het even wat minder gaat mag best.

Persoonlijke groei

Doe je dat niet? Dan kan dat je persoonlijke ontwikkeling flink tegenwerken. Je weigert dan namelijk te kijken naar de dingen die wat minder goed in je leven gaan, want ervoor kan zorgen dat je telkens in dezelfde valkuilen blijft stappen. Boosheid, angst en verdriet horen bij het leven. En iedere tegenslag leert je weer wat over jezelf.

Wanneer jij jezelf af en toe wat meer openstelt, nodigt dit anderen uit hetzelfde te doen. En dat kan mooie gevolgen hebben: zo kan het je veel dichter tot elkaar brengen. Gedeelde smart is halve smart, want door te zien dat anderen ook kampen met tegenslagen kan dat jouw eigen misere al relativeren.

Mythes over optimisme

Vind je het nog lastig? Hieronder een aantal mythes over optimisme die echt ontkracht mogen worden:

Het is niet negatief om logische, rationele vragen te stellen of manieren te zoeken om je huidige situatie te verbeteren.

  • Negatief of sceptisch zijn is niet altijd slecht als je het gebruikt om je leven te verbeteren en als het dient om positieve groei te creëren.

  • Negatief zijn is één ding, écht zijn is iets iets heel anders. Het verschil zit hem vaak in hoe we de dingen zeggen.

  • Positief zijn is niet automatisch goed, vooral niet als het wordt gebruikt als een vermomming om je achter te verschuilen en te doen alsof er niets hoeft te veranderen.

  • Super positief zijn is niet beter dan super negatief zijn. We hebben beide polariteiten nodig om een ​​evenwichtig, gegrond en authentiek leven te leiden.

Amen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Happinez Daily Greatness| Beeld: ANP
Anne-Flore ging van professioneel danseres naar journalist en schrijft inmiddels al jaren gepassioneerd artikelen voor meerdere titels. Ondanks haar Franse roots is ze très jaloers op de kledingstijl van de Parisienne. Flore wordt dikwijls omschreven als 'blij ei', vindt kaasplankje hemels, is gék op festivals en is altijd voorzien van rode nagels. Volg haar freelance avonturen op Instagram @annefloremuller.