Dít is wat de kleur van je menstruatie zegt over je gezondheid

kleur-menstruatie

Als je wilt weten of er niks raars aan de hand is met je menstruatie is het belangrijk om deze drie dingen te checken: de hoeveelheid, de kleur en de klachten. De kleur van je menstruatie kan namelijk heel veel zeggen over je gezondheid. Wij leggen het je uit hoe dat zit.

Gezondheid

De kleur van je menstruatie hangt af van een aantal dingen. Het zuurstofgehalte bijvoorbeeld. Maar ook of je aan het begin of aan het einde van je menstruatie bent. Een ding kunnen we wel met zekerheid zeggen: menstruatiebloed hoort rood te zijn. Maar toch is dat niet altijd het geval, dus let daar goed bij op!

1. Donkerrood/bruin

Vaak heb je aan het begin of aan het einde van je menstruatie donkerrood of bruinachtig menstruatiebloed. Dit heeft te maken met het stijgen van onze oestrogeenspiegel. Niks raars dus. Ook kan het een teken zijn dat je baarmoederslijmvlies dikker is geworden. Maar ook dit is volkomen normaal, niks om je zorgen over te maken, dus.

2. Donkerbruin/zwart

Is je menstruatiebloed bijna zwart? Geen stress! Dan is het waarschijnlijk gewoon nog wat overblijfsel van je vorige menstruatie. Het is dan vaak oud bloed en geeft aan dat je menstruatie langzaam gaat.

Wel even goed om te weten: heb je tijdens een doorbraakbloeding (dus tussen twee menstruaties door) ook zwart menstruatiebloed? Dan is het een goed idee om even langs de huisarts te gaan.

3. Roze

Het ‘normale’ menstruatiebloed heeft een rode heldere kleur. Merk jij dat je bloed wat meer richting roze neigt? Dat kan dat zomaar betekenen dat je last hebt van bloedarmoede, te lage oestrogeenspiegel of het kan betekenen dat lichaam bepaalde voeding nodig heeft.

Ben je halverwege je cyclus en heb je dan ineens last van roze menstruatiebloed? Dan is het een teken dat je aan het ovuleren bent.

4. Paarsachtig

Is je menstruatiebloed paars? Of heeft het een paarse gloed? Dit kan betekenen dat je een te hoge oestrogeenspiegel hebt. Wil je dit voorkomen? Eet dan meer vezels, fruit en groente. En laat de alcohol maar even links liggen. Ook meer bewegen kan dit probleem verhelpen.

Lees ook
Dít is wat de kleur van je ontlasting je vertelt over je gezondheid

5. Oranje

Als je menstruatiebloed oranje kleurt is er meestal niks aan de hand. Tenzij dit aanhoudt. Want als het er nogal plakkerig uitziet, kan het duiden op een SOA. Ga in dat geval altijd even langs bij de huisarts.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Beautify | Beeld: GettyImages