Goed nieuws voor iederéén: kunstmatige inseminatie wordt voor rest van 2019 vergoed

kunstmatige inseminatie

Kunstmatige inseminatie voor lesbische of alleenstaande vrouwen wordt de rest van het jaar toch vergoed. De zorgverzekeraars zullen de rekening voor 2019 oppikken, meldt het ministerie van Volksgezondheid vandaag. Voor de jaren erna moet nog een oplossing worden gevonden.

‘Kunstmatige inseminatie is geen medische noodzaak voor lesbische en alleenstaande vrouwen’

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) liet vorige maand weten dat de behandeling voor lesbische en alleenstaande vrouwen niet onder de basisverzekering valt. Bij hen is in tegenstelling tot vrouwen met een mannelijke partner die zonder hulp geen kinderen kunnen krijgen, geen sprake van medische noodzaak, zo redeneerde Bruins, die zich baseerde op een advies van het Zorginstituut.

Petitie

Uit diverse hoeken kwam kritiek op de brief van de minister. Een petitie om kunstmatige inseminatie te blijven vergoeden, werd al meer dan 90.000 keer ondertekend. Bruins zegt de zorgen te begrijpen. ‘Om deze reden heb ik de zorgverzekeraars gevraagd om gedurende 2019 de behandelingen te blijven vergoeden.’ Dat geldt zowel voor vrouwen die al met de behandeling zijn begonnen, als vrouwen die zich nog dit jaar aanmelden.

‘Gelijke behandeling voor iedereen’

Wat er na dit jaar gebeurt, staat nog niet vast. Bruins wil daar voor de zomer duidelijkheid over verschaffen. Kamerlid Vera Bergkamp (D66) is blij dat er nu voor dit jaar een oplossing is gevonden. ‘Gelijke behandeling staat voor D66 voorop, daarom zijn we opgelucht’,’ zegt ze. ‘De kosten voor kunstmatige inseminatie moet voor iedereen vergoed worden.’

Op de hoogte blijven van de leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

VIVA banner

Bron: ANP, beeld: iStock
VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.