Last van somberheid? Test jezelf!

Iedereen heeft weleens last van een sombere bui. Maar hoe kom je erachter of het om een onschuldig dipje gaat of dat er misschien meer aan de hand is?

Online zijn verschillende zelftests te vinden, korte vragenlijsten die je in een paar minuten duidelijkheid geven over hoe het staat met je state of mind. Denk aan vragen als: ‘Ik heb vrijwel nergens energie voor’, ‘Ik pieker veel’, ‘Ik heb minder eetlust dan voorheen’ en ‘Ik maak me zorgen’, waarbij je moet aangeven in hoeverre dit op jou van toepassing is. Let wel: zo’n test geeft alleen een eerste indruk, en géén diagnose. Lidewij Hendriks, psycholoog bij MIND zegt daarover: “De uitkomst van een online depressietest kan aangeven dat het tijd wordt om naar de huisarts te gaan. Die kan je dan weer doorverwijzen naar de juiste hulpverleners.” Zelftests vind je onder andere op Depressie.nl (van de GGZ), Kleurjeleven.nl (ontwikkeld door het Trimbos instituut) en 113online.nl (zelfmoordpreventie, voor als je erg diep zit).

In de nieuwe VIVA die deze week in de winkel ligt, vind je een interessant artikel over depressies; hoe kom je eraan, en vooral hoe kom je er vanaf. Het artikel is ook te lezen via Blendle.