Laten we allemaal lekker gaan scheiden

De ene na de andere scheiding is in het nieuws. Geen wonder, want een op de drie huwelijken loopt stuk. Dat vind ik persoonlijk nogal een hoog percentage. En dus vraag ik me af: scheiden wij niet een beetje te snel?

Scheiden in sterrenland
Niet alleen Sylvie en Rafa geven er de brui aan. In mijn omgeving zijn nog slechts een handjevol mensen getrouwd. Het feit dat ik alle (nog) getrouwde stellen op kan noemen geeft wel aan hoe weinig het er zijn. Verreweg de meesten zijn allang uit elkaar of gescheiden. Een proces dat gepaard ging met veel scheldpartijen, advocaten, voogdij drama’s en huilende kinderen.

The one
Niemand die voor het altaar staat denkt ‘zo, en dan nu even lekker trouwen en over een jaar of drie ben ik Dirk al zo zat, dan ga ik weer fijn scheiden en op zoek naar een nieuwe’. Je zeg ‘ja’ met heel je hart, belooft iemand alleen eeuwige trouw als je dat ook daadwerkelijk van plan bent en koopt die mooie ring van zoveel honderd euro als je ook zeker weet dat je hem elke dag voor de rest van je leven dragen gaat. En dat is nou ook zo mooi aan de liefde, aan samenwonen, aan trouwen: je weet dat die persoon het is. Het is de ware.

In therapie
Als ik dan weer van de volgende scheiding hoor, dan denk ik wel eens: geven jullie het niet te makkelijk op? Hebben jullie echt alles geprobeerd? Relatietherapie? Is er alles aan gedaan, voor jezelf, voor hem, voor de kinderen, maar viel het huwelijk gewoon echt niet te redden? Dat kan. Dat mag en dat is allemaal heel erg naar voor alle partijen. Want een scheiding doet pijn en is ontzettend verdrietig. En als je weet dat je alles hebt geprobeerd, maar dat het gewoon ‘op’ is, dan is het oke.

O groentenboer, wat doet u nu!?
Maar als ik hoor dat een leuk getrouwd stel naar de advocaten gaat, omdat mevrouw door de supermarkt liep en de plaatselijke groenteman eigenlijk wel zag zitten en om die reden besloot haar huwelijk maar af te kappen, dat is het moment dat ik uitermate sarcastisch zeg: ja, laten we allemaal lekker gaan scheiden..

Bron foto: adamjonfuller