Lekker jezelf zijn? Doe maar niet, adviseert deze psycholoog

trouw aan jezelf

Of je nu naar een sollicitatie, eerste date of ontmoeting met je nieuwe schoonouders gaat; zolang je ‘lekker jezelf’ blijft zou alles goed moeten komen. Althans, dat is het advies dat vaak luidt. Maar is dat niet gewoon bullshit?

Het wordt tijd om eens kritisch te kijken naar het nut van ‘altijd maar jezelf willen zijn’, zo schrijft psycholoog en therapeut Steven Pont vandaag in zijn gastclumn in de Volkskrant. Praktisch is het volgens hem namelijk niet. Zo zijn de meeste sociale vaardigheden er juist op gericht dat we níét onszelf zijn. Ongeduldig toeteren of voordringen wordt immers niet bepaald gewaardeerd.

Afremmen die handel

En dat is volgens Pont niet gek, want de mens is helemaal niet gemaakt om zichzelf te zijn. In tegenstelling tot dieren hoeven wij niet blindelings ons instinct te volgen. Dankzij ons zelfbewustzijn kunnen we onze impulsen afremmen. Zo voelen we soms het ene, maar besluiten we het andere te doen. Wil je beschaafd voor de dag komen? Dan kun je maar beter niet jezelf zijn.

Stuur jezelf

In plaats van ‘wees jezelf’ gaat het in het leven meer om ‘stuur jezelf’, schrijft de psycholoog. ‘In plaats van onszelf te zijn, kunnen we beter onderzoeken wat we in ons contact met anderen belangrijk vinden en ons gedrag daarop afstemmen. We passen ons hierbij dus niet aan iemand anders aan, maar aan ons eigen hogere ideaal.’

Door níét jezelf te zijn maak je niet alleen jezelf, maar ook anderen gelukkiger.

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.