Lijstjes-fetisjisme

Lijstjes… ik ben er gek op. Ik-moet-nog-mailen-en-bellen-lijstjes, boeken-die-ik-nog-wil-lezen-lijstjes, spullen-die-ik-nog-nodig-heb-lijstjes, kluslijstjes, boodschappenlijstjes, ideeënlijstjes en Viva werklijstjes natuurlijk… Kortom, de waslijst aan lijstjes is oneindig. To-do-dingen die niet allemaal even noodzakelijk zijn en ik mijzelf opleg. Je zou bijna denken dat het een obsessie is…

Ik maak lijstjes alsof mijn leven er vanaf hangt. Ik dacht altijd dat er iets verschrikkelijks zou gebeuren als ik de lijstjes een keer zou negeren. Wantrouw ik mijn geheugen of is het soms selffulfilling prophecy en wijt ik elk vergeten item aan het niet opschrijven? Goede voedingsbodem voor mijn lijstjestic…

Op een gedurfd moment besloot ik om te ontdekken of ik echt niet zonder kon. Daarom ging ik voor even ‘lijstjesloos’ door het leven. Puur als test. En wat bleek? Er gebeurde helemaal niets als ik eens een keer iets niet opschreef. Zo beroerd is mijn geheugen blijkbaar niet. Kennelijk is mijn eigen harde schijf nog steeds niet vol.

Toch word ik moe van de gedachte dat ik alles zou moeten onthouden. Als ik iets opschrijf kan ik het opzij zetten, is er weer ruimte voor nieuwe gedachtespinsels. Ik vergeet niets en het voelt alsof ik alles op een rijtje heb. De storm is bedaard. Een chaotisch persoon als ik, kan zo toch geordend en gestructureerd werken en ik hoef nooit iets wat ik vergeten ben met een zwierige uitspraak goed te praten.

Vele digitale middelen schieten te hulp: iPhone-applicaties, post-its op mijn pc en voor mij onmisbare sites als Inpaklijst.nl. Heel handig, al komt het soms voor dat een echte lijstjesfetisjist als ik nog wat te klagen heeft. Over de inpaklijst bijvoorbeeld. Tampons ontbreken en dat is voor vertrek toch onmisbaar in mijn lijstjes-gedomineerde-wereld. Het staat al op mijn lijstje om ze daarover te mailen.

Echter, ik geniet het meest van het wegwerken. Wegwerken van de lijstjes. Lijstjes wegwerken geeft rust. Hoe minder lijstjes hoe fijner en rustiger mijn leven. Kan ik daarna iets lekker spontaan doen, iets wat níet op mijn lijstje staat. Best handig dus, die lijstjes.

CC foto: ♥ China ♥ guccio’s