Lijstjes maken tot je een ons weegt

Iedere dag noteren hoeveel uur je vannacht hebt geslapen of hoeveel je weegt en afvinken hoe lang je al gestopt bent met roken. Allemaal lijstjes om jezelf te motiveren.

Huiswerkschema’s
Ik denk dat iedereen wel eens lijstjes en schema’s maakt. Jaren geleden is het bij mij begonnen met huiswerkschema’s die ik samen met een schoolvriendinnetje maakte. We schreven alles uit, ook onze pauzes in de vorm van koekjes eten en thee drinken. Die liepen natuurlijk altijd uit, waardoor er niks meer klopte van het schema en we een nieuwe moesten maken. Uiteindelijk waren we meer tijd kwijt aan het maken van onze schema’s dan dat we aan ons huiswerk zaten. Erg praktisch was het dus niet.

Online lijstjes
Toch blijft het leuk, lijstjes maken. Tegenwoordig maak ik alleen nog to-do lijstjes. Helaas komt er altijd meer bij dan dat ik weg kan strepen, waardoor het een verschrikkelijk lange lijst wordt. Maar toch, lijstjes maken is gewoon leuk. Ook online wordt het veel gedaan. Je hebt er zelfs speciale sites voor. Om af te vallen of de uren dat je slaapt bij te houden. Op deze sites kun je bijhouden hoe goed of slecht je bezig bent. Je resultaten kun je doorsturen naar vrienden. Ook kom je in contact met mensen die dezelfde doelen hebben.

Geef je humeur een cijfer
De meest opvallende site onder de ‘lijstjes- en motiveersites’ vind ik Moodscope. Deze site is bedacht door Jon Cousins die drie jaar geleden depressief was. Van zijn psycholoog moest hij dagelijks bijhouden hoe hij zich voelde. Door middel van een soort kaartspel gaf hij zijn humeur iedere dag een cijfer.

Omdat deze testjes nog niet online stonden, heeft Jon dat kaartspel online gezet en er een website omheen gemaakt waar iedereen zich gratis kan aanmelden. Als je dagelijks de test doet krijg je uiteindelijk een grafiek die aangeeft hoe humeurig (of niet) je de afgelopen tijd was. Daarna kun je er ook nog voor kiezen de resultaten door te laten sturen naar een goede vriend(in).

Houd jij lijstjes bij om jezelf te motiveren?

CC foto: koalazymonkey